Konu: ahududu
View Single Post
Eski 20-12-2006, 19:02   #4
flyakan
Yeni Üye
 
flyakan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-11-2006
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 20
Merhaba bende merak ettim ve araştırmaya çalışıyorum uzun zamandır.Saksılı fidan olarak satış yapıyorum ahududunu ama ağaç olarak değilde çalı bitkisi olarak yetişiyor.Bildiklerimi sizinle paylaşıyorum umarım sizlerede faydası olur

Gülgiller (Rosaceae) familyasından hoş kokulu meyveler veren dikenli bir çalı bitkisidir. Boyu iki metreye kadar ulaşabilen bu bitkinin çiçekleri beyaz, yapraklarının alt yüzleri tüylüdür. Böğürtlene benzeyen meyveleri olgunlaşınca kızarır. Türkiye’de özellikle Karadeniz bölgesi’nde ve Bursa’da yabani olarak yetişen ahududu, İngiltere ve Amerika’da yaygın biçimde üretilmektedir. Ahududu, C vitamini, demir ve organik asitler içeren meyveleri özellikle şeker hastalarına, mide ekşimesinden yakınanlara, romatizmaya, peklik çekenlere ve idrarında albümin bulunanlara öneriliyor.Karaciğer dostu olan ahududu, anjinde, bronşitte, idrar yolları hastalıklarında ve ağız iltihaplarında da kullanılan bir şifa bitkisidir. Yaprakları da çiçekleri gibi şifa için kullanılan ahududunun doğadan yaprak ve çiçeklerini açmalarına az bir zaman kala toplanması öneriliyor. (Ahududunun, yol kenarlarında egzos dumanına maruz kalan bölgelerden toplanmaması gerekiyor.)Ahududu 500-600 metre yükseklikte başlayan ormanlarda, örneğin Bursa Keşiş Dağı-Uludağ’da bolca bulunuyor. Yarım avuç taze ya da kurutulmuş çiçeğin bir litre suyun içinde demlenmesiyle hazırlanan ahududu çayı, günde 3-4 fincan

flyakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön