View Single Post
Eski 20-12-2006, 16:50   #26
Yücel Özlem
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Kalıcı bir şeyler yapmak adına -1

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Üyesi olduğum kooperatif İstanbul Bahçeşehir'e yakın 300 dekar kadar araziyi yeşil alan olarak terketti.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Arazi şu anda hazineye ait , ağaçlandırmak da izine tabi. O izin şu an hallediliyor.

-Dostlarım merhaba, şevkinizi kırmak istemem. Hukuki ukalalık yaptığımı da düşünmeyin lütfen. Ancak burada bildiklerimi söylemeyi de bir borç olarak kabul ediyorum.
-Sayın Halit Togay, arazinin Hazine'ye ait olduğuna ait bilgi yanlış olabilir.
Kooperatif bu araziyi yeşil alan olarak imar kanununa göre terketmiş olmalıdır. Bu konuyu düzenleyen maddenin başlığı ile ilk iki fıkrasını aşağıya alıyorum.

"Arazi ve arsa düzenlemesi:"

"Madde 18 – İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re'sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyeler yetkilidir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır."

"Belediyeler veya valiliklerce düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların dağıtımı sırasında bunların yüzölçümlerinden yeteri kadar saha, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında "düzenleme ortaklık payı" olarak düşülebilir. Ancak, bu maddeye göre alınacak düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların düzenlemeden önceki yüzölçümlerinin yüzde kırkını geçemez."


- Terkedildiği andan itibaren de kooperatif ile arazinin ilgisi kesilmiştir. Yani mülkiyet ve tasarruf hakkı başkalarına (belediye hudutları ve mücavir alan içinde belediyelere; bunun dışındaki alanlarda valiliklere) aittir.Bu durumda arazinin Hazine'ye ait olması söz konusu olmaz gibi geliyor bana.

Aynı maddenin üçüncü fıkrası ise şöyledir:
"(Değişik üçüncü fıkra: 3/12/2003-5006/1 md.) Düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tâbi tutulan yerlerin ihtiyacı olan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol gibi umumî hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamaz."
-Burada terk edilen arzinin hangi amaçlarda kullanılabileceği belirtiliyor. Buna göre ağaç dikmeye karar vermeden önce bilinmesi gereken bazı hususlar var. Kooperatifin terk ettiği alanın da planda kullanım amaçlarının belli edilmiş olması gerkir.
--------------------------
Not: konu hakkında söyleyeceklerimi birkaç bölüm halinde yazcağım


Düzenleyen Yücel Özlem : 06-07-2007 saat 09:58 Neden: Bölümler arasında bağlantı kurmak
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön