View Single Post
Eski 05-04-2010, 21:13   #30
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Mine hanım, bahçelerde toprağa azot bağlaması ve gübre görevi görmesi açısından önerilenler genelde baklagiller. Benimde aklıma takılmıştı akasyada baklagiller familyasında bulunuyor peki toprağa azot bağlıyor mu? Vikipedi'de (http://tr.wikipedia.org/wiki/Baklagiller) familyanın genel özelliği olarak şöyle birşey yazılmış:
"Kazık köklere sahiptirler. Ana kökün etrafında damarlanma gösteren ikinci kökler vardır. Rhizobium bakterileri tarafından havanın serbest azotunu bağlarlar."
Akasya havadaki azotu yonca gibi toprağa bağlıyor mu? Bahçemin bitiminde 20 metre kadar aniden yükselen kayalık var, bu kayalığın üst bitimine tek sıra beyaz çiçekli yalancı akasya ektim. O akasyaların yaprakları döküldüğünde doğal bir gübre görevi görür mü? İyi mi yaptım yoksa gübre amaçlı başka birşey mi düşünseymişim? Saygılarımla...
Baklagiller azot bağlar doğru, akasya da azot bağlar ama otsu baklagiller kadar değil. Azotu bağlayan kökleridir. Bağlanan azot gübrelemeye yeterli değildir. Sadece toprağı bir miktar zenginleştirir. Akasya çiçekleri dökülünce gübreleme yapılmış sayılmaz. Örneğin biz tarlaya yeşil gübreleme yapmak amacıyla baklagil diktiğimizde de 1/3 oranında çiçeklenince sürer toprağa kariştırırız. Çünkü o aşamadan sonra bitki bağladığı azotu kendi kullanmaya başlıyor.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön