View Single Post
Eski 05-04-2010, 15:32   #23
balbay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Yabani sarımsaklı, domatesli, bahar dallı sos

Ben bahar da doğadan topladığım özellikle yeşillikler, kökler, sürgünler, soğanlar ile sos yapmayı çok seviyorum. Bu günlerde yabani sarımsaklar taze kök dişleri oluşturmaya başladılar.

Benim yabani sarımsak çeşidim Allium tuberosum - garlic chives- Chinese chives adları ile anılan, Allium ursinum L. (Ayı Sarımsağı - Yabani Sarımsak) adresinde resimleri bulunan sarımsak türü.

Keskin bir sarımsak kokusu ve tadı hakim. Bu sos özellikle makarnalar, beyaz et ve her türlü sebze sotelerinin üzerine bence mükemmel oluyor. Reyhan-fesleğen gibi aromatik bitkilerden hoşlanmayanlar bu yeşillikleri kullanmayabilir.

Tarifim 4 kişilik ya da 1 kg et, sebze için dir.

500 gr domates

300 gr yabani sarımsak

4 çorba kaşığı zeytinyağı

kekik, nane, reyhan, mercan köşk

karabiber, nar ekşisi ve soya sos(isteğe göre tuz)

isteğe göre acı-tatlı kırmızı pul biber




Zeytinyağını çelik tencereye alıp kızdırmaya başlıyoruz. Çok kızgın olmadan sarımsakları doğranmış olarak tenceremize alıp kavurmaya başlıyoruz.

5-6 dk sonra kuşbaşı doğranmış domatesleri de ekliyoruz. Karabiber ilavesi ile birlikte 10 dk karıştırıyoruz.

İnce doğradığımız reyhan,mercan köşk ve nanemizi ekliyoruz. Taze ya da kuru kekiğimizi de ekleyip 5 dk daha karıştırarak pişiriyoruz.

Sosumuza son olarak 2 tatlı kaşığı nar ekşisi ve tuz kullanmadıysanız bir tatlı kaşığı soya sos ilave ediyoruz.

Sosumuz hazır, ben bugün öğle yemeğimde makarnamın üzerinde kullandım. Ardından da karabaş otu çayımı içtim.

Çay ile ilgili link de http://www.agaclar.net/forum/showthr...757#post610757 adresinde, afiyet olsun.

Eklenen Resimler
     
balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön