Ben bahar da doğadan topladığım özellikle yeşillikler, kökler, sürgünler, soğanlar ile sos yapmayı çok seviyorum. Bu günlerde yabani sarımsaklar taze kök dişleri oluşturmaya başladılar.
Benim yabani sarımsak çeşidim Allium tuberosum - garlic chives- Chinese chives adları ile anılan,
Allium ursinum L. (Ayı Sarımsağı - Yabani Sarımsak) adresinde resimleri bulunan sarımsak türü.
Keskin bir sarımsak kokusu ve tadı hakim. Bu sos özellikle makarnalar, beyaz et ve her türlü sebze sotelerinin üzerine bence mükemmel oluyor. Reyhan-fesleğen gibi aromatik bitkilerden hoşlanmayanlar bu yeşillikleri kullanmayabilir.
Tarifim 4 kişilik ya da 1 kg et, sebze için dir.
500 gr domates
300 gr yabani sarımsak
4 çorba kaşığı zeytinyağı
kekik, nane, reyhan, mercan köşk
karabiber, nar ekşisi ve soya sos(isteğe göre tuz)
isteğe göre acı-tatlı kırmızı pul biber
Zeytinyağını çelik tencereye alıp kızdırmaya başlıyoruz. Çok kızgın olmadan sarımsakları doğranmış olarak tenceremize alıp kavurmaya başlıyoruz.
5-6 dk sonra kuşbaşı doğranmış domatesleri de ekliyoruz. Karabiber ilavesi ile birlikte 10 dk karıştırıyoruz.
İnce doğradığımız reyhan,mercan köşk ve nanemizi ekliyoruz. Taze ya da kuru kekiğimizi de ekleyip 5 dk daha karıştırarak pişiriyoruz.
Sosumuza son olarak 2 tatlı kaşığı nar ekşisi ve tuz kullanmadıysanız bir tatlı kaşığı soya sos ilave ediyoruz.
Sosumuz hazır, ben bugün öğle yemeğimde makarnamın üzerinde kullandım. Ardından da karabaş otu çayımı içtim.
Çay ile ilgili link de
http://www.agaclar.net/forum/showthr...757#post610757 adresinde, afiyet olsun.