View Single Post
Eski 03-04-2010, 12:08   #17
jeomeo
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
Sayın Kalyon,

Tırnak içinde yazmış olmamın sebebi formunu tamamlamış, üzerinde yıllarca çalışılmış yaşlı ağaçları kastetmem. Bu ağaçlar en az 5-6 saksı değişimi geçirmiş, yeterince paralel saçak kök geliştirmiş, kısaca kök terbiyesi tamamlanmış oldukları için sığ saksılarda yüksek drenajlı topraklarda, yüksek miktardaki gübrelemeler ile yaşıyorlar.

Takdir edersiniz ki, ağaçlar daha küçük daha sığ saksılara geçtikçe, toprak miktarı da azalıyor. Bu yüzden drenaj ve nemli kalma özelliğinin ağaç sağlığı için önemi de artıyor. Walter Pall tüm bonsaileri için aynı toprağı kullandığını söylüyor.

Bir çam ağacı ile bir meyve ağacı aynı toprakta aynı gelişimi göstermezler. Ama gerekli özelliklere sahip bir toprakta her tür ağaç, uygun bakım ile yaşamını sürdürebilir (bunun güzel örnekleri de çok çok az toprakla yaşayan kaya içi ve kaya üstü çalışmalardır). Tamamlanmamış ve eksikleri olan bonsai çalışmaları gelişmeleri için, ilk mesajdaki gibi uygun toprak karışımları öneriliyor. Özellikle karışımların içerisine toprak (bahçe toprağı) eklenmesinin nedenlerinden biri de budur. En basit mantıkla kum ve çakıl drenajı sağlar, torf su tutar ve toprak besler.

Bu forumdaki çoğu ağaç için, "bonsai" yerine "bonsai çalışması" demek ya potansiyel bonsai demek daha doğru olur diye düşünüyorum. Yanlış olduğu için değil ama en azından kendi çalışmalarıma , Walter Pall'un çalışmalarından sonra bakınca, kendiminkilere bonsai demeyi yakıştıramıyorum

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön