View Single Post
Eski 31-03-2010, 22:44   #21
leobiz
Ağaçsever
 
leobiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-08-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 47
Merhaba Mine Hanım,
İzmir Dikili'de 41 dönüm arazimizin 24 dönümünde yaklaşık 750 adet zeytin ağacımız var. Babamın büyük bir hevesle alıp ertesi gün vefat etmesi sebebi ile manevi olarak bağlandığım bu ağaçları büyütmek için uğraşıyorum ama İstanbul'da yaşıyorum. Arazinin tamamı yol altında düzlük ve killi toprağı var. Sulak da bir yer. Ayrıca yaptırdığım toprak analizinde Çinko, Bor, fosfor ve mangan yetersiz çıktı. Babamın satın aldığıtarihte 2 yaşında olan ve o güne kadar hatalı bakım sebebi ile (daha doğrusu sadece arsayı zeytinlik olarak gösterip birine satabilmek maksadı ile dikilmiş ve ilgilenilmediği için de gelişmemiş olan ağaçlarımızı 2 senedir işini bilen bir köylü amca sayesinde toparladık. Geçen sene toplam 700kg ürün aldık. 300kg zeytinden de 75 litre yağ aldık.
Benim sıkıntıya düştüğüm nokta, İstanbul'da yaşıyor olmam ve bu ağaçların hem bakım parası (senelik 6000TL ödüyorum) hem de hasat ettiğim zeytinlerin depolanması, kurulması, çevrilmesi ve müşteri bulup satılması gibi konularla ilgli maddi yükün hesabı yapıldığında bu işten bırakın kar etmeyi, kafa kafaya bile çıkamıyorum. Bu sebeple, kurma,depolama, satma sorunu olmayan NAR'a yönelmeyi düşünüyorum. Duyduğum kadarı ile bakımı da daha kolaymış. Sizden öğrenmek istediğim :
1. Arazida dikili olan zeytin ağaçlarım 4 yaşında ve oldukça sağlıklı duruma geldiğine göre bunların sökülerek talep eden birine satılması fiziken mümkün müdür? Bu konuda çalışan firmalar var mıdır? Olabilecek birşeyse adet fiyatı ne olabilir?
2. Zeytin ağaçlarına kıyıp sökmeden (6*6 aralıklı dikildiklerinden) aralarına ve arazinin geri kalanına NAR diksem birbirlerine olumsuz etki ederler mi?
3. Bu tarz bir toprak için NAR harici tavsiyeniz ne olabilir?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Saygılarımla

leobiz Çevrimdışı   Başa Dön