View Single Post
Eski 31-03-2010, 23:43   #10
jeomeo
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
Pomza da su tutan bir malzemedir. Ama yazdıklarının hepsinden daha az su tutar. İri tanelerini saksı altında drenajı arttırmak amacıyla kullanabilirsin ama dere çakılı veya kuvars kumu ya da granit parçası kullanılmış bir karışıma nazaran toprağın hep daha nemli olacaktır.

Ben saksı altlarına dere çakılı (bazen inşaatlarda kullanılan kireçtaşı çakılı) ve lav taşı olarak satılan skorya'yı beraber kullanıyor, gayet memnunum. Skorya kullanmak daha avantajlı, çünkü yalnızca taş değil, besleyici özelliği de var.

Bu arada ben iki çeşit kedi kumu, akadama, dere kumu, torf, hydroton, seramis, pomza, perlit, skorya ve vermiküliti aynı karışım içerisinde kullanıyorum. Bunların içerisinde su tutmayan yalnızca dere kumu, ama yaptığım karışım son derece süzek oluyor. Hatta dikkat ettiyseniz, 8. bonsai toplantısında sedir için kullandığım toprak (üzeri eski balçıklı toprakla örtülü olmasına rağmen) neredeyse sırf dere kumu kadar süzek idi, ama güneşe çıkmadığı sürece 2-3 gün kadar nemliliğini koruyabiliyor. Demek istediğim, kendi tecrübeniz ile en uygun oranı bulacaksınız, ve en doğru toprak o olacak


Düzenleyen jeomeo : 31-03-2010 saat 23:51 Neden: eksik bilgi
jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön