Konu: Biyoetanol
View Single Post
Eski 31-03-2010, 19:51   #13
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Sarıcan anlatmak istediğimi çok daha iyi ifade etti. Teşekkürler. Her membran filtrenin amacı farklıdır. Örneğin, Sn Sarıcan'ın yukarda resmini verdiği filtre içinde çözünmüş metal iyonu ve/veya çözünmüş tuz konsantrasyonu toplam 2.000 mg/litreyi geçmeyen musluk sularının arıtılması için uygundur. Burada kullanılan basınç değeri 10 bar'ı geçmez. Ama bu resimdeki membranı kullanarak deniz suyundan içme suyu üretemezsiniz. Çünkü deniz suyunun tuzluluğu 35-45 bin mg/litre civarındadır. Ve 20-60 bar basınç kullanılmalıdır (membranı da onun için farklıdır!). Veya içinde katı partikül olan bir suyu bu membranla arıtmak saçmalıktır çünkü önce içindeki partikülü geleneksel dikey akışlı filtrelerle almalısınız!

Kısaca anlatmak gerekirse, suda çözünmüş olan molekülleri sudan ayırmak için (aslında suyu bu moleküllerden ayırmak desek daha doğru olur!), molekülün fiziksel büyüklüğüne uygun membran ve ayırma basıncı kullanılmalıdır. Buradaki en önemli sorunlardan biri de bu moleküler düzeydeki filtrasyon sırasında çözeltinin ısınmasıdır. O yüzden elde edilmesi istenen bizim için değerli moleküllerde veya bu sistmei oluşturan boru ve kaplarda ve pompalarda ısınmayla bozulma olmamalıdır. Örneğin, 10 barın üzerinde basınç gerekiyorsa, plastik boru kullanmamalısınız ya da deniz suyu veya hidrokarbonlu maddelerle uğraşıyorsanız paslanmaz çelik kullanılması çok daha iyidir.

Not: Çok şanslıyız ki dünyada bilinen en küçük molekül su molekülüdür! O yüzden filtre ister dikey ister çapraz akışlı olsun, filtrenin temiz yüzeyinden ilk çıkacak molekül hep sudur!

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön