Konu: Dogasever
View Single Post
Eski 31-03-2010, 13:43   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Dogasever

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Kumes 14 rumuzlu arkadas ve su anda Naturem rumuzlu EM yetkilisinin yönlendirmeleri sonucunda siteyi buldum. Bir ara uzunca bir süre ara verdim. Sonra müptelası oldum.

Burada neler öğrendiniz?

Burada çok şey öğrendim. Özellikle tarımla ilgili bazı pratik bilgiler. Ama hepsinden önemlisi, kimyasal madde kullanımına karşı dirençle duran bir topluluk buldum ve bu beni son derece mutlu etti. Bu topluluk her geçen gün daha da büyüyor.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Mikroorganizmalar ve doğadaki bazı süreçler hakkında teorik ve biraz da pratik bilgiler aldılar. Yararlı olabildimse ne mutlu bana!

Sizi tanıyalım

En az güvendiğim şey belleğimdir. Ezberi hiç sevmem. Bu yüzden okuduğum okullarda hep pozitif bilimlerde kullandığım formüllerin çıkarılışını öğrenmişimdir. Okulda çok haylazdım. Ezberci hocalarla hiç geçinemezdim. Hep “Neden?” sorusunu sorardım. Beni en çok ilgilendiren soru yaşamımızın nedeni ve bir tesadüf sonucu dünyada olup olmadığımızdır. Eğer bu bir tesadüf ise, her şey neden bu kadar dengeli ve uyum içinde? Eğer herşey uyum içinde olduğundan biz dünyada isek, bu uyumun formülü nedir?

Araştırdıkça bildiklerimizin ne kadar sınırlı olduğu gerçeği beni hem heyecanlandırıyor, hem teşvik ediyor hem de ürkütüyor. İlahi gücün eseri dediğinizde, bütün akan sular duruyor ve huzura eriyorsunuz. Ama kafanızın arkasında bir yerde, bu soruları sormaya istemeseniz de devam ediyorsunuz.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Hayvanlara, insanlara ayırdığım zaman kadar bitkilere de zaman ayırıyorum. Ancak, son zamanlarda hepsini ihmal etmeye başladığımı da düşünüyorum. Zamanımın büyük bir bölümünü çevre sorunlarına pratik ve yararlı çözümler bulmakla ve çeviri yapmakla harcıyorum. Çeviriden para kazanıyorum. Diğer yaptığım işlerden henüz para kazandığım söylenemez ama zaten para için yaptığım da söylenemez.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Açıkçası agaclar.net'ten gereği kadar yararlanabildiğimi sanmıyorum. Henüz ziyaret etmeye vakit bulamadığım başlıklar var. Geçenlerde fotoğrafçılık bölümüne baktım ve çok hoşuma gitti. İyi ki varsın agaclar.net!

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Okumak ve merak etmek. Bunu herkese öneriyorum. Lütfen deneyimlerimizi yazmayı da unutmayalım. Bizden sonraki kuşaklara, bizden önceki nesillerin bize bıraktığı, bizim de üzerine eklediğimiz deneyimlerimizden başka bırakacağımız hiçbir birikim yok.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Ağaçların hepsini çok seviyorum. Yaşlılarını hele daha çok. İngiltere’de her yer yemyeşil ve ormanlık. Sık sık ormanda, korulukta yürüyüş yapar, bitkileri, ağaçları gözlemlerim. Bu açıdan çok şanslıyım. Ama ne yazık ki burada zeytin ağacı yok!

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Oldu. Daha fazla şeyler yapma ihtiyacı duymaya başladım. Türkiye’de en büyük eksiklik insanlarımızın meraktan yoksun olmaları! Merak etmeyen öğrenemez. Son yıllarda teknolojide büyük bir hamlemiz var gibi görünüyor ancak bakarsanız, bunlar ileri teknolojiler pek değil. Daha çok insan gücümüzün ucuz olmasına bağlı teknolojiler. İleri teknolojilere daha çok ilgi göstermeliyiz. Tarımı kesinlikle ihmal etmemeliyiz. Son 10 yılda tarımın ve çiftçinin çok ihmal edildiğini düşünüyorum. Halbuki herşey bitince, ekonomi de çökse, karnınızı tek doyuracak şey tarımsal ürünlerdir. Önümüzdeki 50 yıl içinde tarımsal ürünlerin dünyada en önemli ürünler haline geleceğini ve Türkiyenin, eğer doğru olanlar yapılırsa, tüm Avrupa’yı besleyeceğini düşünüyorum.

Ayrıca, biyodizel, biyoetanol, rüzgar ve güneş enerjileri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının önümüzdeki 50 yıla damga vuracağını düşünüyorum.

Bu yüzden, peyniraltı sularından biyoetanol yapımını Türk teknolojisine kazandırdım. Bundan önce de Türkiyedeki ilk mikrobiyal gübre olan EM’yi kazandırdığım gibi! Şu anda bu teknoloji de her kapasitede tesisi A’dan Z’ye kurabilecek bilgi ve donanıma sahibim ve bu yüzden de çok mutluyum.

2020’de Avrupa Komisyonu tüm AB ülkelerinde arabaların %20’sinin biyoetanol ile çalışmasını öngörüyor ve bunu gerçekleştirmek için çaba harcıyor. Türkiye, patates, şeker pancarı üretimi ve peyniraltı suyu kapasitesiyle bu rakamı rahat rahat yakalar ve geçer. Benim planlarım da bu doğrultuda çalışmak! Ama bunlar benim görevim miydi diye sorarsanız, yanıtı “hayır” olacaktır. Şimdilerde üniversitelerimiz EM ile ilgili çalışmalar yapmaya başladı. En azından bir kıvılcım yakmış olmak beni çok mutlu ediyor.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Maalesef mesafeden ötürü katılamıyorum ama inşallah bir gün kısmet olur!

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Bitki patolojisi çok ilgimi çekiyor! “Plant Pathgology” diye bir kitap okuyorum. “European Handbook of Plant Diseases” her zaman referans olarak kullandığım bir kitap. Oxford’da ikinci el kitap satan bir dükkan var. Oradan fotosentez ve simbiyotik ilişkiler üzerine aldığım kitapları zevkle okuyorum. İsteyenler olursa, bu kitapların yazarlarını da yazarım.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Sadece yazılarından tanıdığım Meyvelitepe dostumu hiç görmemiş olmama rağmen, yaptıklarından ötürü kendisi örnek alınacak bir insandır. Özellikle kentlerde miskin miskin oturanlar mutlaka Meyvelitepe Bloglarını okumalıdır.

Bu forumda tanıdığım Halil Bey’in ve Ayhan Bey'in iyi bir doğasever olduğunu düşünüyorum. Epsody, bazı olayları anlatırken sanki olayların içinde yaşıyor. Bazen seçtiği sözcükler yüzünden zor anlar yaşasa da, son derece iyi niyetli ve çalışkan bir arkadaşımız. Şu anda aklıma gelmese de böyle takdir ettiğim çok arkadaş var.

İngilterede’de doğa ile bütünleşmiş çok takdir ettiğim insanlar var. Sn Sarıcan’ın ve Sn Acemi Çaylak’ın çalışmalarına hayranım. Özellikle Sn Sarıcan’ın geliştiremeyeceği hiçbir aygıt olmadığını düşünüyorum.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Sadece Agaclar.net forumunda yazıyorum. Sağlam bir web hizmeti vermesi ve sitenin kullanımının kolay olması. Ayrıca çok da kapsamlı!

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Almadım. Çok isterdim. Burada ömrüm izin verirse, Open University’e gitmeyi düşünüyorum. Ama zaten sürekli bitkileri ve mikroorganizmaları okuyorum.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Önemli bir bölümünü. Web sitesi sürekli bilgisayarımda açık durur. Gider gelir ya da işimin arasında yeni ne var diye bakarım.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

İnsanlar, hayvanlar, mikroorganizmalar, şiir,

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Hayır.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Meyvelitepe, Halil Bey, Sarıcan, Denizakvaryumu, Acemi Çaylak, ve diğerleri hepsinden pozitif enerji alıyorum. B5A’da yazı yazan ve herkese yardımcı olmaya çalışan Selahattin Bey’i çok takdir ediyorum. Gerçekten örnek bir uğraş verdiğini düşünüyorum.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Bazı yerel çevre derneklerine üyeyim.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?

Katılamıyorum pek! Evet, kesinlikle katılmak gerekir. Bu konuda sesimizi olabildiğince yükseltmeliyiz.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Kesinlikle yeterli değil! Hayatta göbek havaları ve izdivaçtan önemli şeyler de var! 300 kadar TV kanalı var ama içinden birkaç tanesi seyredilebilir yayın yapıyor.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;
ağaç: Zeytin
çiçek: sümbül
kitap: Demokrasimizle Yüzleşmek, Emre Kongar (Roman Yazmak istemedim! Gerçeklere dayalı kitapları daha çok seviyorum)
şarkı: Ünzile
müzik grubu/müzik sanatçısı: Sezen Aksu ve Fatih Erkoç hayranıyım
ressam: Resimle fazla ilgim yok maalesef.
şair: Nazım Hikmet
film: Sophie’nin Seçeneği
web sitesi: emturkey.com

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön