View Single Post
Eski 30-03-2010, 19:29   #2
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
İlk olarak hoş geldiniz
Forumda bir çok kurala çok dikkat ediyoruz, ilk olarak forum kurallarını okursanız çok seviniriz.
agaclar.net Üyelik Sözleşmesi

Köy tavuğu ve yumurtası dediğimiz zaman anlaşılan, serbest olarak büyüyen ve günlük az bir miktar yem, kimi zaman ise hiç yemsiz beslenen hayvanlar ve bunların yumurtalarıdır. Çünkü beslenme rasyonunun büyük kısmı solucanlar, böcekler ve yeşillikten oluşur.

Sizin bahsettiğiniz 4000m2/4000 tavuk oranı bu şartı yerine getiremez. Çünkü bu oranda bir yoğunluktaki arazi, 1 haftada kel kalacaktır. Toprak aşırı gübrelenmeden dolayı tuzlanacak, ot bitmeyecek, böcek gelmeyecek, solucan oluşmayacaktır.

Bu durumda tüm besini dışarıdan vermeniz gerekecektir. Hayvan tüm ihtiyacını sizin vereceğiniz yemlerden karşılamak zorunda kalacağı için sadece mısır ve buğday yeterli gelmeyecektir. Yine yumurta yemi vermek zorunda kalacaksınız ki, bu durumda yumurta çiftliklerinden farkınız, hayvanlarınızın refah seviyesinin onlara göre daha yüksek olmasından başka bir şey olmayacaktır.

Bir başka nokta atmosferik şartlar; Yazın sıcak günlerinde 4000 tavuğun saklanabileceği gölgelik alan yapmanız gerekir. Kışın ise yağmurdan ve soğuktan korunabilecekleri bir yerleri olmak zorunda. Kışın kümesten dışarı salmam derseniz bu sefer kanabilizm gibi sorunlarla karşılacaksınız.

Bir alternatif olarak, tavukların severek yediği yelikkleri (marul, salatalık gibi) başka bir bölgede ekerek, günlük olarak getirir ve önlerine dökebilirsiniz. Fakat 4000 tavuğun oldukça fazla yeşillik tüketeceğini biliniz.

Atak, AtakS, ligorin gibi ırklar yüksek verimli hayvanlardır fakat iyi beslenirlerse. Ayrıca atak, atabey hetarazigot hibritdirler. Yani iki farklı ırkın melezlemesi ile oluşmuş, yüksek verimli yavrulardır. Fakat bunlardan alacağınız civcivlerin aynı verimi vereceği şüphelidir. Dolayısı ile her daim dışarıdan civciv veya döllü yumurta almak zorunda kalacaksınız.

Atak ırkları için detaylı bilgi
http://tae.gov.tr/page.php?ID=13

Ben size bu ırklar yerine sussex, plymouth gibi kombine ve hastalıklara dayanıklı ırkları öneririm.

Ve bence dikkat etmeniz gereken bir diğer konu, yaban hayatı. 4000 tavuğun salma olarak dolaştığı yer muhtemelen yerleşim birimlerinden uzak bir yer olacaktır. Tilki, sansar, atmaca, fare gibi bir çok hayvanı uzak tutmaya çalışacaksınız. Etrafını çevirseniz, üzeri açık kalacak. Tilki girmese gelincik, sansar girecek. Özellikle gelincik ve fare çok fazla yumurta kaybına yol açacak.

Ve son olarak, hayvanlarınızı nerden alcağınızı bilmiyorum fakat, bahsedilen değerlerde verime sahip hayvanlar için güvenilir yerlerden alış veriş yapmak zorundasınız. Senede 350 yumurta hesabı yapıp, 150 yumurta almak çok heves kırıcı ve sinir bozucu olabilir. Bildiğim kadarı ile özellikle internet üzerinden AtakS ismiyle bir çok verimsiz civciv ve yumurta satılmakta, dikkatli olmanızı öneriririm.

Kolay gelsin.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön