View Single Post
Eski 27-03-2010, 10:53   #10
tourkana
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
İzzet Bey ,

Öncelikle bahsettiğim işlemler sağlığı yerinde olan ve gelişmesi yeterli derece ilerlemiş çamlarda uygulanmalıdır.
Ben yazımda mevsim belirtirken ortalama Türkiye şartlarını gözönünde bulundurarak yazdım, ancak görüyorum ki İstanbul'da daha mumlar oluşmadan sizin bulunduğunuz yerde mumlar açılmış bile.
Sorularınızı cevaplarını vermeye çalışacağım, bu cevapları okuduğum çam bonsaisi elde etme tekniği kitapları ve uygulamalarım sonucundaki çıkarımlara dayanarak verdiğimi de belirtmek isterim.

B de bahsettiğim 2 adet mum bırakma işleminin , mumlar daha uzamadan,oluşmaya başladıkları zaman ,hatta tomurcuk halindelerken de yapılması doğrudur.(İğneleri belli oranlarda kesmemizin nedeni, tomurcukların yeni sezona göre güçlerini hazırlamalarını sağlamaktır, mumlar uzamaya başladıktan sonra kesmenin bir faydası yoktur, hatta ağacı yoracağı için enerji azalmasına neden olabilir) .. Bu aşamada yapılması riskli olabilir.
Siz aralık ayında mumları değil de tomurcukları azaltmışsınız, bu da aynı şey sayılır ve hatta bu şekilde yaptığınız işlem daha doğrudur.
************************************************** ***************
Bu işlemin bir tekrarını mumlar uzayıp ,açıldıktan sonra yapacağımız işlemlerden sonra oluşacak tomurcuklar üzerinde uygulayacağız. O zamana kadar başka bir şekilde bu işlemi yapmanıza gerek olmayacaktır.
Yapacağımız işlemler derken; uzayan ve açılmaya başlayan mumların diplerinden kesmek, bu kestiğimiz yerde oluşan yara etrafını tomurcuklarla kapatmasını sağlama işleminden bahsediyorum.
Ancak yukarıdaki yazımın bir altında da yazdığım gibi, bu daha çok dal uçlarında tek sürgün/mum veren karaçam ve bazı iki iğneli çamlarda uygulanan bir tekniktir. (11.MEsajda ayrıntılı fotoğrafları var)
Dal uçlarında birden fazla mum veren ağaçlarda sayıyı ikiye indirdiğimiz için ayrıca bir kesme işlemine gerek olmayacak.
Ancak sizin kızılçamda gördüğüm kadarıyla dal uçlarında hep bir tane açılan mum var(bu ağacın genç olmasından veya sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir), ikiye indirdiğinizi söylediğini kısımların da fotoğrafını çekerseniz net bir tarif verebilirim. Eğer tekse bunları mum dibinden önce orta zayıf bölgeler, 10 gün sonra da güçlü bölgeleri kesmeniz gerekmetedir ki, gerekli çatallandırmayı yapabilmek için tomurcuk oluşumunu teşvik edelim.

************************************************** *************
C de bahsettiğim mum çimdikleme işlemi mumların uzamalarını tamamladıkları ve tam açılmaya başladıkları zamandan yapılması gerekir.sizin ağaç çok hızlı gelişim göstermiş ve bu aşamayı kaçırmışsınız. Ancak sanırım genç olduğundan olsa gerek bu döngüyü yakın zamanda tekrar yaşayacak , yine sürgün-mum oluşumu olursa 2 ye indirme ve çimdikleme işlemini uyuglayabilirsiniz.
.................................................. ....................
Şu anda size tavsiyem ağacı sadece izleyin.


Düzenleyen tourkana : 27-03-2010 saat 11:37
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön