View Single Post
Eski 18-12-2006, 12:02   #23
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor

Tohumları çimlendirdik, şaşırttık veya şaşırtma yapmadık. Meyve alana kadar ne gibi bir bakım uygulamamız gerekiyor. Ne gibi bir gübreleme programı uygulamamız gerekiyor. Organik gübre kullanacaksak hangisini nasıl ve ne kadar koymalıyız? Suni gübre kullancaksak ne zaman ne gübre vermemiz gerekiyor?
Öncelikle fidelerin dikimi çok önemli. Dikimden sonra hemen fidelere can suyu vermek çok önemli, fidelerin dikim zamanı da çok önemlidir ki tavsiye edilecek zaman akşam saatleri veya sabah erken saatler ve bu zaman dilimi tutma şansını artırır. Aksi takdirde fideyi can suyunu verseniz bile güneşin alnında sıcaktan pişmeye bırakmışsınız demektir bu da tutma şansını azaltır. Fide ilk dikiminde en az bir hafta susuz bırakılmamalıdır. Toprağı kurudukça sulanmalıdır. Fidelerin tuttuğu canlanan ve dirilen gövdeden belli olur zaten.

Tutmayanların yerine yenilerinin dikilmesi ve onlarda önem gösterilmesini söylememe gerek yok. Bundan sonra artık fazla sulamaya gerek yok hatta sadece yapraklar susuzluktan boyunlarını büktüğünde su vermek gereklidir ki bir an önce meyveye yatsın aksi taktirde vereceğiniz bol miktar su bitkiyi şımartır ve sürekli yeşillik aksam geliştirmeye yöneltir (yaprağı yenen sebzelere su vermeye devam etmek gereklidir). Susuz bırakmaktan kasıt bitki yaşama daha sıkı sarılsın ve kendi mekanizmasına yerleştirilmiş olan yaşama endişesine düşerek bir an önce neslini devam ettirebileceği periyoda yani meyve ve dolayısıyla tohuma yatsın. Sizde bu aşamada devamlı meyveyi hasad ettiğiniz için o da sürekli neslini çoğaltacaktır.

Gübre kullanımında ise mutlaka bitkinin kök bölgesine fidenin dikiminden önce gübreyi vermiş olmalısınız. İyice yanmış sığır gübresinden dekara 2-3 ton yeterlidir.

Balkon yetiştiriciliğinde ise saksı harcına 3/1 oranından fazla katmamalısınız. Suni gübre kullanımında ise yine kök gübresi dediğimiz 18-46 (DAP) gübreden toprak ahzırlığı esansında kök bölgesine süremk üzere dekara 12-25 kg esasına göre atabilirsiniz.

Daha sonra gübre kullanımında azotlu ve potasyumlu gübreler bahçe toprağınıza yaptıracağınız toprak analizinde tavsiye edilen miktarlara göre toprak yüzüne serpmek ve sulama suyuyla toprağa kazandırmak suretiyle verilir. Gübre kullanımında aşırı dozlar bitkiyi yakar bu nedenle aşırı dozlardan kaçınmak gereklidir.

Gübre kullanımında genel mantık kök sistemini geliştiren gübrelerin (Fosfor, potasyum, humik asit türevleri) bitkiyi dikmeden önce kök bölgesinde olacak şekilde hazrılanması, yeşil akasmı geliştiren ve btkiyi gür bir vejetatif gelişmeye yönlendiren ve dal ve sürgün gelişimin artıran (Azot, potasyum) gübrelerinde yetiştiricilik esnasında bitkiye yakın kısmalra serpmek çapayla veya sulama suyuyla toprağa kazandırmak esasına dayanır. Balkon yetiştiriciliğinde saksı başına bir çay kaşığını geçmeyecek dozlar kullanılır...

Vereceğiniz gübrelerde, gübreleri tanımak bitkinin hangi dönemde hangi besin maddesine ihitiyacı olduğunu bilmek size kulanımda kolaylık sağlayacaktır.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön