View Single Post
Eski 25-03-2010, 21:46   #1
balbay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Kırmızı Meksika Fasulyesi Satışında Sahtekarlık

Sevgili arkadaşlar'

Benim her türlü yabani, doğal, değişik gıdayı takip etmek, bu gıdaları çevreme de tanıtmak, yeni tarifler denemek gibi bir hobim var. Dolayısı ile büyük gıda alışveriş merkezlerinde de ne satılır, nasıl tedarik edilir sürekli takipteyim. Geçen ay KİPA da ünlü bir bakliyat firmasının '' Kırmızı Meksika Fasülyesi'' diye torbasına adını yazdığı, 1 kg lık kuru kırmızı fasülye aldım.

Eve gelince merakla taneleri incelemeye başladım. Baktım ki paketin içerisinde 3 değişik çeşit fasülye var. Bir tanesi boyutuyla da rengi ile de benim bildiğim Meksika fasülyesi. Diğer ikisi ise bildiğimiz yerli dermason ve horoz fasülyesi ama renk kırmızı.

Pişirmek için bir gece öncesinden suya koyma adetim olduğu için 300 gr fasülye yi ıslattım. 3-4 saat sonra mutfağa gittiğim de suya koyduğum fasülye kabının içerisinde koyu kırmızı bir renk gördüm. Suyu boşalttım ve bir kaç fasülye hariç diğerlerinin renk kaybettiğini gördüm. Rengini koruyanlar Meksika Fasülyesi, kaybedenler ise yerli iki cins beyaz fasülyenin kırmızı olanı idi.

Sabah su yine boyalı kırmızıydı. Süzdüğümde artık bariz biçimde kırmızı diye aldığım fasülyelerimin 98% desi renk kaybetmişti.

3 cins fasülyeden de örnek alarak noterime tespit yaptırdım. Ayrıca açılmamış pakedi de yine KİPA dan noter eşliğinde alacağım. 3 cins fasülyeyi de çimlendirmeye çalıştım ama boyandığını tahmin ettiğim fasülyeler çimlenmediler. Orjinal olanlar ise 100%çimlendiler.

Olayı ispatlayana kadar firma adını saklı tutacağım. Ama avukatım bu firmayı hem rezil edeceğini hem de tazminat davası ile perişan edeceğini söylüyor.

Isıl işlem ile kurutulan bakliyat ve bulgurlara, gıda boyası ilave edildiğini hepimiz biliyoruz. Mercimek pirinç gibi mamulata ise renklerini keskinleştirici kimyasallar katıldığını yine hepimiz biliyoruz. Bazı gıdaların ambalajlarında bu açıkça yazılıyor da. Çoğu ise açıklama gereği bile duymuyor. Nohudu suya koyun sap sarı su bırakır. Bulguru sade haşlarken sarı su çıkar. Bunlar orjinal değildirler. Kendi kuruttuğum nohut ile paketli aldığımız nohut arasında bu fark bariz ortaya çıkıyor.

Salçasından turşusuna, sirke adı altında satılan kimyasal sıvılara, nar ekşisi, soya sosu vs diye satılan nerede ise tüm gıda maddeleri malesef bu şekilde.

Size 3 resim ekliyorum. görüntüler ne demek istediğimi açıklayacaktır. Meksika Fasülyesinin 1kg ı yaklaşık 15 TL civarında bedelle satılıyor. 1 kg normal beyaz kuru fasülye 2.75-4.5 TL arasında. Bu bahsettiğim sahte kırmızı fasülye ise 1 gk lık pakette 8,30 TL ye satılıyordu. Arada ki vurgunu siz hesap edin.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön