View Single Post
Eski 18-12-2006, 09:31   #21
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Alıntı:
...Şunu sormak istiyorum;
Tohumları direk büyüteceğimiz yere mi ekmeliyiz, yoksa şaşırtma yaparsak daha mı faydalı olur. Tohumun çimlenmesini hızlandırmak için kullanabileceğimiz bir yöntem var mı? Hangi tohum kaç günde çimlenir? Bildiğim kadarı ile maydanoz en geç çimlenen.
-Tohumları direk büyüteceğimiz yere mi ekmeliyiz, yoksa şaşırtma yaparsak daha mı faydalı olur?

Tohumları direkt büyüyeceğiniz yere de ekebilirsiniz ayrı bir yerde büyütüp şaşırtmada yapabilirsiniz. Ancak bu iki şıkkın birbirinden oldukça çok farkı var. Tohumları yetiştireceğiniz yere ekerseniz çok tohum kullanmak zorundasınız ve fideler yetiştiğinde esas bitki için yeterince bitki bırakıp fazlalıkları almalısınız ve bu aldıklarınızı başka yere dikebilirsiniz veya imha edeceksiniz ki bu da tohum ve fide israfı demektir.

Eğer tohumları ayrı bir yerde fide olarak yetiştirip şaşırtırsanız bu size turfandacılık sağlayacaktır. Turfanda mevsiminden belli bir zaman (1 hafta -1 ay) önce o sebzenin yetişmesi demek. Ayrıca fideyi ayrı yetiştirdiğiniz ortamda fidelere yapılan özel işlemler fideyi pişkin hale getirirki fide yetiştirciliğinde esas amaçta budur; yani pişkin fide elde etmek. Pişkin fide gövdeden düğüm atsanız bile kırılmayan fidedir (Pişkin fide elde etmek için ayrıca fide yetiştirmeye değineceğim).

Kısaca tohum israfını önlemek, pişkin ve sağlıklı fide elde etmek ve verimli bir üretim yapmak için hazır fide kullanmak ya da şaşırtma yapmak şarttır ve şiddetle tavsiye ediyorum.

Ancak fidesini kendisi yetiştirenler bir kenara Hazır Fide yetiştiren menşei ve standardı belli fidelerden kullanmalarını tavsiye ederim. Zira artık uygun olmayan ortamlarda yetiştirilen çıplak köklü fideler toprağınıza hastalık ve zararlı etmenleri taşıdığı gibi tutma şansıda düşük fidelerdir kaldı ki çoğunlukla taşıma sırasında çeşitler karıştığından sıkıntıları her zaman yaşanmaktadır.


-Tohumun çimlenmesini hızlandırmak için kullanabileceğimiz bir yöntem var mı? Hangi tohum kaç günde çimlenir? Bildiğim kadarı ile maydanoz en geç çimlenen.

Tohumun çimlenmesini artırmak için uygulayacağınız önlemler var.

Bunlardan bir tanesi tohumu ekmeden önce tohum çeşidine bağlı olarak ılık suda 1-5 gün bekletmenizdir. Genel olarak halk arasında yaygın olan bekletme süresi tohum kaç yıllıksa o kadar gün suda bekletilmesidir. Örneğin elinizde 2 yıllık bir domates tohumu varsa 2 gece suda bekletmeniz gerektiği şeklindedir. Ancak ben her yıl devamlı yenilediğiniz tohumu yani taze tohumu tavsiye ederim. Sebzelerden tohum alma yöntemlerini de zaman içerisinde uygun başlıklarda açıklayacağım.

Bunun dışında viyolde ekim yapmışsanız nemli ortamında 21-24 ºC lik sabit sıcaklıklarda domates 24 saat, patlıcan 72 saat, biber 48 saat, hıyar 24 saat, kavun 48 saat, karpuz 72 saat bekletilirse tohum çatlar yetiştirme ortamına alırsınız orada çimlenme gerçekleşir.

Ayrıca tohumun erken çıkması için özel humik asit, bakteriyel veya enzim gübresi, tarzı yosun gübreleriyle tarifine uygun muamele ile çimlenmede erkencilik sağlayabilirsiniz. Yine de şu tohum şu kadar zamanda çimlenir diye bir şey diyemem çünki sadece domates tohumlarında bile 3-15 gün arasında aynı sıcaklıkta çimlenmenin süresinin değiştiğine şahit oluyorum. Bunun dışında domates, hıyar çok arsızdır ve çabuk çimlenir patlıcan, karpuz, maydanoz gibi sebzelerde geç ve güç çimlenir.

Yine tohumlarda çimlenme tohum yatağına, tohum cinsine ve çeşidine, yetiştirme sıcaklığına, gece gündüz sıcaklıkları arasındaki farka, ekim derinliğine ve tohumun tazeliğine göre değişen şartlara bağlıdır. İyi bir gözlem ve iyi bir uygulama ve ekim artlarının optimizasyonu çimlenmeyi kolaylaştırır.

Sebze ekim-dikim klavuzu

Dekara Bitki sayısı


Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 10-06-2013 saat 10:11 Neden: soru-cevap olacak şekilde düzenlendi
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön