View Single Post
Eski 24-03-2010, 22:37   #3
jeomeo
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
Sayın Jezebel,

Bonsaisever'in son toplantımızda çok sevdiğim bir sözü vardı: "Ağacınıza kaç yaşını uygun görüyorsanız aslında o yaştadır. "

Fidanınızın kalınlığı, fotoğrafını eklediğiniz bonsaiden çok da farklı değil gibi görünüyor. Önemli olan boy-gövde kalınlığı oranı. Fidanınıza hangi tarzda şekil vereceğinize karar verdiğinizde çalışmaya başlayabilirsiniz ama şu anki kalınlığı ile yaklaşık 10cmden daha uzun bir bonsai çalışması orantısız olacaktır (literati yani çelebi tarzı hariç).

Bir diğer nokta ise saksı konusu. Eklediğiniz bonsai fotoğrafında ağacın estetik durmasının etkileyici olmasının en büyük sebeplerinden biri çok küçük bir saksıda bulunması. Bir fidanı böyle bir saksıda yaşatabilmek için gerekli kök terbiyesinin yapılması ve ekstra zor bir bakım gerektiriyor.

Benim tavsiyem bu fidanı nasıl şekillendireceğinizi düşünürken bırakın biraz daha gelişsin ve yapmak istediğiniz bonsai formu kafanızda iyice yerleşsin. Bu arada 5 yaşından daha yaşlı fidanlar satın alıp onlar üzerinde çalışmalar yapın ve tecrübe edinin. İnanın 10 fidanla 1 sene çalışmanın kattığı tecrübe bir fidanla 10 yıl çalışmanın kattığı tecrübeden çok daha büyüktür.

Saygılarımla

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön