View Single Post
Eski 24-03-2010, 22:03   #4
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Merhaba.

Sn. boragursoy,

Aynı fikirdeyiz. Yazımın son paragrafında bahsettiğim ve Orman İdaresinin dikkat etmesini temenni ettiğim uyanıklar ve siyasiler ile sizin de bahsettiğiniz, yıllardır köyünden ve tarlasından uzak yaşadığı halde, Kadastro esnasında mal kapma yarışına girmek isteyenlerdir.

Bu kişilere daha önce çekilmiş hava fotoğrafları ile engel olunabilir. Belli yıllarda hava fotoğraflarının çekildiğini biliyoruz. Tabi makul süreler ile öyle 1940'ların hava fotoğrafları ile değil. Mesela on yıl olabilir. On yıl içinde tarımsal faliyet görülmeyip tekrar açıldıkları orman hüviyetine dönen yerler ile ilgili bir takım kanunlar düşünülebilir. Tabi Tapulu yerler hariç olmak kaydıyla.( sahibi satın alıp Almanyaya gidip yirmi yıl dönmemiş olabilir)

Üzerinde durulması gereken diğer bir konu da şu olabilir: Kadastro geçen yerlerde, muhtar ile birkaç kötü niyetli kişinin, Kadastro Komisyonuna, sahipleri olmadıkları halde arazileri istedikleri kişilerin üzerine yazdırabildikleri hepimizce bilinen bir gerçektir. Bu gibi yanlışlıkların düzeltilmesinin, uzun süren hukuk mücadelesi gerektirdiği ve bazılarının ise düzeltilmesinin mümkün olmadığı da bilinmektedir.

Kanundaki askı sürelerinin kısalığı ve asıldıkları yerler de, genelde muhtarların ofis gibi kullandıkları karanlık kahve köşeleri olmamalıdır . Çağın gereklerine uyarak, bu ilanın daha duyurulabilir bir biçimde yapılmasının gerektiğini düşünüyorum. Gerçek hak sahiplerinin mağdur olması belki böylece önlenebilir.

Son olarak ülkemizde yapılan kadastroların doğruluk yüzdesi açılan davaların çokluğu ile ters orantılıdır. Haksızlığa uğrayanların bir çoğunun da dava açmadığı bilinmektedir.Belki bu devirde kadastro çalışmaları artık bilgisayar ve uydular yardımıyla yapılırsa daha az hata olur diye düşünüyorum.

Saygılar


Düzenleyen Oğuz Karsan : 24-03-2010 saat 22:04 Neden: Yazım hatası.
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön