View Single Post
Eski 24-03-2010, 01:35   #2
balbay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Sevgili Mayısgülü'

Her türlü etin (kümes hayvanları, kırmızı et, balık) pastırmasını, kurutmasını, tütsülemesini hem yapar hem de severek yerim. Verdiğiniz Kayseri pastırması tarifini ilk defa duyuyorum. Bizim yaptığımız usul sanki biraz geçiştirme usulü gibi geldi sizin anlattıklarınız yanında.

Biz meşe gibi sert ağaçlardan oyma 50 cm en, 2-4 metre boy, 30-50 cm derinlikte ki ahşap tablalar da eti terbiye ederiz. Tablanın bir ucunun altı hafifçe yükseltilir, et tablalara alınır, hafif akar su tablayı doldurur. Bu suda bekleme 12-24 saat olabilir.

Sonra yine tabla içerisinde etler iri kaya tuzu ile kaplanır. Ara sıra çevrilip 4-5 gün bu şekilde sıvı kaybetmesi sağlanır.

Tuzlu et sonra yine 12-24 saat hafif akar su da tabla da bekletilir. Daha sonra boy otu (Trakya da poy derler),dövülmüş sarımsak, kimyon, karabiber, çekilmiş hardal,kişniş, kırmızı toz biber vs gibi bir çok baharatın karışımı ile tine tabla da terbiye edilir.

1-2 gün bu baharat karışımında duran et nihayet kalan baharatın ıslatılıp macun yapılması ve bu macunun ete kaplanması ile son bulur.

Keten ipe geçirilen pastırmalar gölge, havadar bir yerde tül cibinlikler içinde eylül ayı ortasından ekimin ilk haftasına kadar 3 hafta kurumaya bırakılır.

Kiler veya tel dolaplar da dış ortamda kuru yerler de saklanır. Beze sarılarak üstüne de keten ip ile sıkı ve sık file örülen çeşitler daha çok baharatsız olarak kurutulan çeşitlerdir. Bu etler özellikle biranın mezesidir.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön