İlk olarak çok kolay bir turşu yapımıyla başlıyacağım.
Turşumun ismi "alman tipi lahana turşusu". Ekşi lahana da denir.Batı ülkelerinde uygulanır genellikle.
Ekşi lahana
Malzemeler:
1 veya 2 tane iri lahana
Tuz
Turşu kabı
Yapılışı:
Lahanalar 1-2 mm genişliğinde şeritler halinde kesilir. Sonra turşu kabına bir kat lahana bir kat tuz olacak şekilde yerleştirilir. Tuz oranı % 2-2.5 olmalı bu arada.
Turşu hava boşluğu kalmıyacak şekilde iyice bastırılır (bu çok önemli). Kap dolunca üstü temiz yeşil lahana yaprağıyla kapatılır.
Tuz ve sıkıştırmanın etkisiyle salınan lahana özsuyu salamura sıvısını oluşturur. Bu yüzden
bu turşuya su katılmaz (bu da çok önemli). Doğal olarak fermantasyona bırakılır. Fermantasyon 20 C de 2-3 hafta sürer. Taze olarak tüketilir veya konserve edilir.
Turşu yeme olgunluğuna gelince tüketilmeli veya fermantasyon durdurulamalı. Yoksa aşırı ekşi bir ürün meydana gelir. Besleyici değeri oldukça yüksektir.
Umarım beğenirsiniz bunu okulda görmüştük...
sevgilerle