View Single Post
Eski 23-03-2010, 18:20   #30
jeomeo
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
Yanılmıyorsam bir bonsai sever için en zor şeylerden biri, baharın şu güzel günleriyle birlikte içine yerleşen yeni fidanlar, ağaçlar edinme ve üzerlerinde işlemler yapma hevesine mani olmaktır.

Geçenlerde açelya ve ardıç aramak için gittiğim bir fidanlıkta kalın gövdeleriyle gözüme takılan çalıların arasına girip alttan sürgün veren, tek gövdeli olanların içerisinden iki taneyi satın aldım. Odunlaşmış dalları aşırı gevrek olan bu çalının adının kelebek çalısı olduğunu öğrendim. İnternette biraz aradım ama bu bitki ile yapılmış bonsai bulamadım.

Toprak altı yapısı çok kuvvetli ve çok büyüktü. Üst yapıdan neredeyse daha büyük ve makasla budaması imkansız olan bu çalıların alt yapılarını testere ile kesip yeni topraklarına alalı yaklaşık 10 gün oldu ve toprağı hep nemli.

DSCN0612.jpg

Yaprakların çıktığı bölgenin üst kısmındaki odunsu dalları kesmedim. Dallanma ve şekli belli olduktan sonra uygun jin ve shari teknikleri ile oyma işlemleri yapmayı planlıyorum.


Bir yeni fidanım da erik olduğunu tahmin ettiğimiz bir ağaç. Geçtiğimiz pazar Tekin Bey'in işi çıkınca Yasemin hanıma da ulaşamadık ve sevgili tourkana ile biraz fidanlık gezdik.

Ağacın boyu yaklaşık 2 metreden fazlaydı. Arabaya sığması için boyunu yaklaşık yarım metreden kısalttık.

DSCN0618.jpg

Bugün saksısını ve toprağını değiştirdim. Çamur içinde kalmış köklerinin de hemen hemen yarısını budadım ve eski toprağı mümkün olduğunca uzaklaştırdım.

Ağacın boyunu tekrar kısaltırken en alttan çıkan dallardan birini zirve yapmayı ve ana gövdeyi de oyup kuru dal olarak bırakmayı düşünüyorum.

Burada kafama takılan bazı sorular var, daha doğrusu ihtimaller arasında yapamadığım seçimler. Bunlardan birincisi ağacın boyunu kısaltmak yerine uzun dalları gerekli yerlere matkapla açacağım deliklerden geçirip aşılamak. Bu işlem sonrasında ağacın boyu daha uzun kalabilir.

Diğer aklıma takılan ise ağacın boyunu kısaltır isem ön yüz seçimi. Aşağıdakiler iki muhtemel ön yüzün fotoğrafı :

DSCN0621.jpg

DSCN0619.jpg

ve diğer yönden :
DSCN0620.jpg


Öneri ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön