View Single Post
Eski 23-03-2010, 11:02   #11
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Merhaba.


Alıntı:
Isınma amaçlı kozalak toplayabilir miyim? Bunun bi kuralı var mı? Teşekkürler.

Sn. hellboy3590,

Bildiğim kadarıyla, Ormandan hiçbirşey alamazsınız. Devrilmiş Ağaç, Kurmuş dal, yere düşmüş kozalak vs. Hepsi yasak. Diyelim ki aldınız ve yolda Orman muhafaza memuruna yakalandınız, doğru hakimin önüne gidiyorsunuz. Aracınızda bulunan mallara da el konuluyor dahası aracınız da müsadere ediliyor. Yani devlet adına satılıyor.

Alıntı:
Nakil vasıtası ve suç aletleri ile orman emvalinin satış bedelinin tamamı Orman Genel Müdürlüğü hesabına irat kaydedilir.

Madde 85 - (Değişik fıkra: 23/01/2008-5728 S.K./196.mad) Orman içinde kimin tarafından kesildiği veya hazırlandığı belli olmayan veya kaçması sebebiyle faili tespit olunamayan orman mahsulleri ve suç aletleri, orman idaresinin satış usullerine göre satılır ve bedelleri irat kaydolunur.

Bu mallarla beraber bulunan nakil vasıtalarının bulunamıyan sahipleri on beş gün müddetle yapılacak ilanla araştırılır. İlan sonunda sahibi meydana çıkmıyan vasıtalar hakkında birinci fıkra hükmü tatbik olunur.
Alıntı:

Madde 108- (Değişik madde: 23/01/2008-5728 S.K./215.mad)

Orman mallarının bu Kanun hükümlerine aykırı olarak kesildiğini, taşındığını veya toplandığını bildiği halde; taşıyanlar, biçenler, işleyenler, kabul edenler, kullananlar, satanlar, satın alanlar veya bulunduranlar bir seneye kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.

Birinci fıkrada yazılı fiillerin, ticarethane sahibi olsun olmasın, her türlü orman ürünü ticareti ile uğraşanlarla, kar maksadıyla aldıkları orman mallarını işleyerek her ne şekilde olursa olsun alet ve eşya haline dönüştürdükten sonra satanlar tarafından işlenmesi halinde, bir seneden yedi seneye kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Suçun konusunu oluşturan orman ürünlerinin değerinin azlığı göz önünde bulundurularak verilecek cezalar yarısına kadar indirilebilir.
Halbuki, Ormanda kuruyan veya devrilen Ağaçların köylü tarafından alınmalarına müsade edilse, hatta ben olsam belli aralıklarla dairece toplar köylülere dağıtırım ki sağlıklı Ağaçları kesmesinler. Bir diğer faydası da Ağaçların altında kuruyan dallar ve çerçöp temizlenince, Yangın çıkma riski de o ölçüde azalacaktır.

Bizdeki uygulama ise tam tersi herşey yasak. Yasakları koyanlar, köylünün Ormandan istediği Ağacı kesmesini önleyemediği gibi. Arada bir yanlış kesim uygulamaları ile köylüye kötü örnek oluyor. Sonuç ortada. Her an yangın tehlikesine açık, Bakımsız ormanlarımız. Onlar da yok olmaya yüz tutmuş.


Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön