View Single Post
Eski 23-03-2010, 06:52   #195
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Enzimin aslında zararı olmaması gerekir ama mikroskop olmayınca insan korkuyor. İçinde tam olarak hangi bakteriler olduğunu bilmiyoruz. Eğer aşağıdaki bakteriler varsa hiç bir zararı yok. Hatta yararı bile var.
Ayrıca okuduğum literatürlerde enzimler tedavi etmekten çok sindirim sistemi rahatsızlıklarında (Nariçi'nin dediği gibi gaza faydası var.) gastronomik floraları düzenleyici etkisi nedeniyle öneriliyor.
Aşağıda farklı farklı yerlerde sözedilen yararlı mikroorganizmaların (bakteriler, mayalar, küfler, aktinomisetler vs) listesi var. Ki bunların çoğunluğu tahmin ettiğim kadarıyla EM içerisinde de var. (Sn. Dogasever zaman zaman bu mikroorganizmalardan grup olarak sözediyor.) Enziminizde bu tür mikroorganizmalar olduğundan eminseniz seve seve içebilirsiniz. Ancak maalesef elimizde mikroskop yok. Hatta bazılarının tespiti için amatör mikroskoplar bile yetmeyecektir.

Lactobacillus Türleri
Lactobacillus Bulgaricus
Lactobacillus Cellebiosis
Lactobacillus Delbrueckii
Lactobacillus Lactis
Lactobacillus Acidophilus
Lactobacillus Reuteri
Lactobacillus Brevis
Lactobacillus Casei
Lactobacillus Curvatus
Lactobacillus Fermentum
Lactobacillus Plantarum
Lactobacillus Johnsonii
Lactobacillus Rhamnosus
Lactobacillus Helveticus
Lactobacillus Salivarius
Lactobacillus Gasseri
Lactobacillus GG
Lactobacillus Kefir
Lactobacillus Crispatus
Lactobacillus Amylovorus

Bifidobacterium Türleri
Bifidobacterium Adolescentis
Bifidobacterium Bifidum
Bifidobacterium Breve
Bifidobacterium Infantis
Bifidobacterium Longum
Bifidobacterium Thermophilum
Bifidobacterium Lactis


Bacillus Türleri
Bacillus Subtilis
Bacillus Pumilus
Bacillus Lentus
Bacillus Licheniformis
Bacillus Coagulans
Bacillus Cereus

Pediococcus Türleri
Pediococcus Cerevisiae
Pediococcus Acidilactici
Pediococcus Pentosaceus

Streptococcus Türleri
Streptococcus Cremoris
Streptococcus Thermophilus
Streptococcus Intermedius
Streptococcus Lactics
Streptococcus Diacetilactis

Bacteriodes Türleri
Bacteriodes Capillus
Bacteriodes Suis
Bacteriodes Ruminicola
Bacteriodes Amylophilus

Propionibacterium Türleri
Propionibacterium Shermanii,
Propionibacterium Freudenreichii

Leuconostoc Türleri
Leuconostoc Mesenteroides

Escherichia Türleri
Eschrichia Coli Nissle 1917

Küfler
Aspergillus Niger: Doğada saman ve çürüyen bitki artıklarında yaşarlar. A. Niger'in en önemli kullanımı sitrik asit üretimidir; bu organizma dünya çapındaki üretiminin %99'u olan yılda 4,5 milyon ton sitrik asitten sorumludur. A. Niger ayrıca hem kendisine hem başka organizmalara ait enzimlerin üretimi için kullanılır, bunlara örnek glikoz oksidaz ve tavuk yumurta lizozimidir.
Aspergillus Oryzae: Çin mutfağı ve Japon mutfaklarında kullanılan, soya fasulyesini fermente edip miso (fermente edilmiş bir Japon yiyeceği) ve soya sosu üreten bir mantardır. Mantar ayrıca her iki çeşit ülkenin kültüründe de pirinç, patates ve tahıllardaki nişastayı şekere dönüştürüp sake, şoçu ve huangjiu fermantasyonu için kullanılır. Japon mutfağında koji olarak adlandırılan mantar kültürünün hazırlanmasında pişmiş pirinç, arpa veya soya fasulysine A. Oryzae sporları serpilir. 3-4 gün boyunca %90-95 nem ve 42 °C'de bekletilir, düzenli aralıklarla karıştılır. Her bir pirinç tanesi böylece ince bir miselium tabakası ile kaplanır. Sporlar oluşmadan mantarın büyümesi durudurulur. Kojide çeşitli enzimler mevcuttur, bunların arasında amilaz, proteazlar, sulfatazlar, nükleazlar, fosfatazlar, transglikozidazlar ve diğerleri sayılabilir. Koji, sonra deniz tuzu ve soya fasulyesi ile karıştırılarak miso yapımında kullanılır.


Mayalar
Saccharomyces Cerevisiae (Ekmek mayası)
Candida Torulopsis
Saccharomyces Boulardii (ilaç yapımında kullanılır)
Saccharomyces Bayanus (şarap yapımında kullanılır)
Saccharomyces Uvarum (veya daha yaygın adıyla Saccharomyces Carlsbergensis olarak bilinir (bira içicileri Carlsbergensis adını iyi bilirler) ve biracılıkta alt fermentasyon mayası olarak kullanılır.)

Aslında bu bakteri işine mikrobiyal gübrelerle ilgili araştırma yaparken bulaştım. Üstteki organizmaların hepsinin açıklamasını yavaş yavaş (çünkü hepsini toparlamak oldukça zahmetli) yapacağım. (Şimdilik örnek olması ve sizlerinde ilgisini çekebilir diye sadece 2 adet küfün açıklamasını wikipedia'dan alarak ekledim.) Özellikle mikrobiyal gübre seçerken elimizde bir kılavuz olur.

Not: Sn. Sındırgılı ben İstanbul'da yaşıyorum ama İstanbul'da enzimi kullanacak bir bahçem yok. Ama sizin enzimlere pratik bir çözüm, size en yakın parktaki ağaçlara ve çiçeklere vermek bence iyi bir çözüm olacaktır.
Sayın acemi çaylak arkadaşımıza sonsuz teşekkürlerimi sunarım, femantasyon bakterilerini tanımlayan bir açıklama getirerek paylaşım sürecine katılımlarından dolayı, kendisini kutluyarak çalışmalarının takipçisi olarak devamını beklemekteyim, işlerinde başarılar sağlık esenlikler dilerim

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön