View Single Post
Eski 16-12-2006, 21:35   #20
Sebahattin
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Neler Yapılabilir

Eğer ağaçların gövdesi çok kalın, boyları da çok uzun değilse bunlarda aşılama ile çeşit değiştirme yoluna gidilebilir. Aslında kalın gövdeli ve yüksek ağaçlarda yapılamadığından değil, ben de doğal gelişmiş böyle ağaçların kesilmesine kıyamam.
Çeşit değiştirme ince gövdeli ağaçlarda gövdenin hemen üzerinden ya da daha büyük ağaçlarda ana dallar üzerine kalem ya da yama göz aşıları vasıtası ile yapılabilirler. Ceviz ağaçlarında çeşit değişimi yapmakta becerilerini ilerletmiş kişiler var. Şayet nerede olduğunu bulabilirsem örnek resimler ekleyebilirim. Çorum ili Oğuzlar ilçesinde yabani ağaçların büyük çoğunluğu çeşit değiştirme aşıları ile kendi yerel çeşitlerine ya da ticari değeri olan başka çeşitlere dönüştürüldü ve halen bu iş devam ediyor. Burada becerikli ustalar, gönüllüler, cevizseverler var.

Çeşit değiştirme işlemi ile bu alan verim ve kalite bakımından iyi cevizler veren bir bahçe haline gelebilir. Bu mümkün ama 1-3 yıl içerisinde ve ağaçların şekli eğer iyi bir şekil budaması yapılmazsa kötü olabilir.
En iyi alternatif bu ama daha acımasız olunursa ağaçlar hep kerestelik olarak kesilir, satılır, iyi para kazanılır. Dipten çıkan sürgünlere iyi çeşitlerle aşılama yapılarak ya da yeni fidanlarla yeni bir bahçe tesis edilir. Ya da hatıra der öyle bırakırsınız tercih sizin
Saygılarımla

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön