View Single Post
Eski 17-03-2010, 12:30   #1
limon
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Soya Soslu Tavuk

Tavuk göğsünü kuşbaşı doğruyoruz. Ne çok küçük ne çok büyük olacak. Tavukların üzerine hepsine bulaşacak kadar süt ekliyoruz. Kapağını kapatıp buzdolabında en az 3-4 saat bekletiyoruz. Ben geceden hazırlıyorum. Sütte bekletmemizin sebebi tavuk etinin yumuşak olmasını sağlaması.

Sütte terbiye olmuş tavukları süzgeçe alıp fazla sütün akmasını sağlıyoruz. Sonra üzerine tavuğun miltarına göre göz kararı soya soyu gezdiriyoruz. Soya çok fazla olmayacak, dark olanı kullanılmayacak, rengini çok kötü yapıyor. Bir miktar karabiber, kimyon, kişniş, kekik ekleyip elimizle bir güzel karıştırıyoruz. Baharatlar ve soya sosu tüm tavuklara bulaşacak.

Onlar sosla bir süre beklerken biz bir buzdolabı poşetine yarı yarıya un ve nişastayı karıştırıp, 2 paket kabartma tozu ekliyoruz.

Tavuk parçalarını unlu torbaya doldurup iyice karıştıyoruz. Sonra kuru bir süzgeçte fazla unlarını gitmesi için silkeliyoruz.

Bu arada fritözü olanlar fişini takıp yağın kızmasını sağlamış olsun. Fritöz yoksa tavaya bolca yağ koyup kızmasını sağlayın. Hazırladığımız tavukları kızgın yağa atıyoruz, delikli kepçeyle tavukları parçalamamaya gayret ederek hızlı hızlı çeviriyoruz.

Altın sarısı olunca yağını iyice süzdürüp havlu kağıt üzerine çıkarıyoruz. Sıcacıkken yemenizi tavsiye ederim.

Tavuğu kızartmadan önce isterseniz küp doğranmış papatesleri kızartıp tavuklarla karıştırabilirsiniz.

İsteyen güzel bir sos hazırlayıp tavuk parçalarını sosa banarak yiyebilirler. Kendi hazırladığım sosun tarifini yazayım; Bir baş soğanla bir kaç kemikli tavuk parçasını az sıvı yağda biraz kavuruyorum. Biraz domates salçası ilave edip tavukların üzerini geçecek kadar su ilave ediyorum. Biraz da tuz. Tavuk etleri iyice haşlanınca etleri çıkarıyorum. (biz tavuk suyunu kullanacağız ) Bir kasede 3-4 diş sarımsağı eziyorum, 3-4 kaşık mısır unu, 3-4 kaşık buğday unu, biraz kişnişi suyla iyice ezip, kaynayan tavuk suyuna topaklanmamasına geyret ederek karıştırarak ekliyorum. Tarhana çorbası renginde ve ondan biraz daha yoğun kıvamda olacak. Bir kaç taşım kaynayınca sos hazır.

Sosu önceden hazırlayıp, tavuklar kızarır kızarmaz sıcak sıcak sosa banarak yemenizi tavsiye ederim. Fondü tenceresi olanlar o şekilde sunum yapabilirler.

Sos istemem diyenler, genellikle çocuklar mayonez ketçap ikilisiyle çok seviyorlar.

Aynı şekilde tavukları küp olarak değil de uzun şeritler halinde kesip te hazırlayabilirsiniz. Çocukların dışarıda çok severek yediklerinden çok daha lezzetli tavuk şeritleri oluyor.

Bir gün yaptığımda fotoğrafları eklerim.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön