View Single Post
Eski 13-03-2010, 17:28   #70
aliok1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2010
Şehir: İzmir-Turgutlu
Mesajlar: 515
Köyümüzün inciriyle ilgili ulusal basında çıkan yazılar:


Manisa'nın Turgutlu ilçesine bağlı Dalbahçe köyünde yetişen ünlü Yediveren incirinin hasadına başlandı.

2008 yılında yağmursuz geçen bir yıl nedeniyle rekoltede büyük düşüş yaşayan Yediveren yetiştiricileri bu yıl ise bekledikleri rekolteyi yakalayarak büyük mutluluk yaşıyorlar.

Türkiye’de sadece Turgutlu’nun Dalbahçe, Avşar, Derbent, Çıkrıkçı ve Kurudere köylerinde yetişen ve Dalbahçe Yedivereni diye tanınan incir sadece yaş tüketiliyor.

Yıllık rekoltesi onbin tonu bulan Dalbahçe Yediverenini almak için tüccarlar ve ihracatçıların temsilcileri Avşar ile Dalbahçe köylerinde alımlara başladılar. Kalitesine göre alımı yapılan incir kiloda 2 TL ile 4 TL arasında üreticisine para kazandırıyor.

Uzun yıllardır incir üretimi yapan Ahmet Umut “Geçtiğimiz yıl rekoltenin havaların sıcak gitmesi ve yağmurun yağmamasından dolayı düşmesi toplama maliyetini karşılamadığı için ürünlerimizi ağaçta bırakmıştık. Bu yıl ise yağışların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenen rekoltenin üzerine çıkılmasına sebep oldu. Köylerimizde alımına başlanan incirin bu yıl üreticinin yüzünü güldüreceğini tahmin ediyorum. Beş köyümüzde yetişen bu ürünün tahmini rekoltesinin on bin tonu geçmesini bekliyoruz. Ürünlerimizde bu seneki kalite hem ihracata hem de iç piyasa tüketimine uygun görülmektedir” dedi.

Turgutlunun beş köyünde hasadına başlanan Dalbahçe yediverenin alıcılar tarafından ihracata ve iç piyasaya göre paketleniyor. Turgutlu’da toplanan Dalbahçe yedivereni ihracatçılar tarafından başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç ediliyor.
.................................................. .................................................. ....

Manisa'nın Turgutlu ilçesine bağlı Dalbahçe köyünde yetişen ünlü Yediveren incirinin hasadına başlandı.

2008 yılında yağmursuz geçen bir yıl nedeniyle rekoltede büyük düşüş yaşayan Yediveren yetiştiricileri bu yıl ise bekledikleri rekolteyi yakalayarak büyük mutluluk yaşıyorlar.

Türkiye’de sadece Turgutlu’nun Dalbahçe, Avşar, Derbent, Çıkrıkçı ve Kurudere köylerinde yetişen ve Dalbahçe Yedivereni diye tanınan incir sadece yaş tüketiliyor.

Yıllık rekoltesi onbin tonu bulan Dalbahçe Yediverenini almak için tüccarlar ve ihracatçıların temsilcileri Avşar ile Dalbahçe köylerinde alımlara başladılar. Kalitesine göre alımı yapılan incir kiloda 2 TL ile 4 TL arasında üreticisine para kazandırıyor.

Uzun yıllardır incir üretimi yapan Ahmet Umut “Geçtiğimiz yıl rekoltenin havaların sıcak gitmesi ve yağmurun yağmamasından dolayı düşmesi toplama maliyetini karşılamadığı için ürünlerimizi ağaçta bırakmıştık. Bu yıl ise yağışların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenen rekoltenin üzerine çıkılmasına sebep oldu. Köylerimizde alımına başlanan incirin bu yıl üreticinin yüzünü güldüreceğini tahmin ediyorum. Beş köyümüzde yetişen bu ürünün tahmini rekoltesinin on bin tonu geçmesini bekliyoruz. Ürünlerimizde bu seneki kalite hem ihracata hem de iç piyasa tüketimine uygun görülmektedir” dedi.

Turgutlunun beş köyünde hasadına başlanan Dalbahçe yediverenin alıcılar tarafından ihracata ve iç piyasaya göre paketleniyor. Turgutlu’da toplanan Dalbahçe yedivereni ihracatçılar tarafından başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç ediliyor.
.................................................. .................................................. ...

Manisa'nın Turgutlu ilçesine bağlı Dalbahçe köyünde yetişen dünyaca ünlü yediveren inciri geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı
Hasat döneminde bir ağaçtan ayrı zamanlarda 7 kez meyve alınması nedeni ile Yediveren inciri ismini alan ürünün, yaklaşık 1-2 yıl öncesine kadar Avrupa ülkelerine ihraç edildiği gibi tanesinin ise 1 Euro'dan satıldığı kaydedildi. Yaşanan kuraklık nedeni ile yediveren inciri kalitesini kaybetmesi ile birlikte yurt dışına da bu yıl ihraç edilemedi. Sadece iç piyasaya satılan incirdeki kalitenin düşüne bağlı olarak fiyatında da çok büyük düşüş yaşanması incir üreticilerinde soğuk duş etkisi yaptı. Toprak yapısı ve iklim özelliği ile Ege bölgesinde yoğun olarak Dalbahçe köyünde yetişen incirin yılda ortalama 250 ton civarında toplanıp sayıldığı öğrenildi.

İncir üreticilerinden Ali Akdeniz yaşadığı sıkıntıyı şöyle dile getirdi: "Aracıların fazla kar etme isteği ve son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklık, köyümüzün meşhur yediveren incirinin her yıl düşmesine ve girdi maliyetlerimizi karşılamayacak duruma gelmemize sebep oldu. Her geçen yıl bir önceki yılı arar durumdayız. Bir kaç yıl önce Avrupa'nın bir çok ülkesindeki marketlerde tane olarak satılan incirimizi şuan ihraç edemiyoruz ve sadece iç piyasaya verebiliyoruz. Gelecek yılda durumda bir değişiklik olmaması halinde tüm incir ağaçlarını kökleyerek farklı bir ürüne yönelme düşüncesindeyim. Köyümüzdeki tüm üreticim zor durumda." Tüccarlara ve hale geçtiğimiz yıllarda kilosu 2.25 YTL'ye satılan ürünün bu yıl ise 50 YKr ile 1 YTL arasında satıldığı, bu durumdan tüccarın da oldukça olumsuz etkilendiği öğrenildi.

.................................................. .................................................. .


Manisa'nın Turgutlu İlçesi'ne bağlı Dalbahçe köyünde yetişen meşhur Yediveren inciri piyasaya sürüldü. Bu yıl sadece iç piyasaya sunulan Yediveren incirine özellikle büyük marketler, turistik bölgeler ve otellerden yoğun talep var. Ancak kuraklık nedeniyle yaşanan rekolte düşüklüğü üreticileri zor durumda bıraktı.

Dalbahçe köyünün toprak yapısı ve iklimine uygun olarak üretilen Yediveren incirinin en büyük özelliği adından da anlaşıldığı gibi tek ağacın belli aralıklar ile bir hasat döneminde 7 kez ürün vermesi. Geçtiğimiz yıllarda iç ve dış piyasaya ihraç edilen Yediveren inciri bu yıl aşırı sıcaklar ve kuraklıktan kaynaklanan rekolte düşüklüğü nedeniyle sadece iç piyasa veriliyor. Yağmursuz geçen bir yılın ardından üründe %50 düşüş yaşandığını belirten üreticiler, zarara uğradıklarını söylediler.

Konuyla ilgili olarak Dalbahçe Köyü Muhtarı Mehmet Karanfil şunları söyledi: 'Son yıllarda oldukça iyi verim aldığımız Yediveren inciri küresel ısınma ve kuraklığa teslim oldu. Ürünümüzde bu yıl için % 50 oranında düşüş gözledik. Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 700 ton olan ürünümüz bu yıl ise 300 tona düştü ve çoğu incir ve meyve ağacı ise kurumaya yüz tuttu. 1 ay daha yağmur yağmazsa meyve ağaçlarımızın büyük bir bölümü kuruyacak. Bir ağacın 15 yılda ürün vermeye başladığı hesaplandığında ise çiftçimizi oldukça zor günlerin beklediğini söyleyebiliriz'

Uzun yıllardır incir üretimi yapan Mustafa Yurttaş ise: 'Yaşanan kuraklık ürünümüzün normalden çok daha küçük olmasına sebep oldu. Biz de toplama maliyetinden kaçarak bu ürünü ağaçta bıraktık. Kalite ve rekoltedeki düşüş Dalbahçe incir üreticisinin belini bükmüştür' dedi. Bu yıl Dalbahçe köyü'nde üreticiler kurulan alım merkezlerinde ürününü tüccara 1 YTL ile 3 YTL arasında satarken, bu fiyatların maketlerde ve iç piyasa 6 YTL'ye ulaştığı belirtildi.

aliok1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön