View Single Post
Eski 12-03-2010, 19:01   #1
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Karidesli Çilav

Çilav, bildiğiniz gibi acem pirinci. Yasemin pirinci olarak da geçer.

İki ölçek çilavı elinizin dayanacağı kadar sıcaklıktaki suda birkaç sefer fazla bastırmadan hafifçe okşar gibi yıkayın.
Üzerine sıcak su koyarak biraz da tuz ilave edin ve bir iki saat suda bekletin.

Bu arada kaynayan suya biraz tuz, dilim dilim (kabuğu ile) kesilmiş bir adet limon, bir iki çorba kaşığı sirke ve 2 adet kesme şeker attığınız suya, yıkadığınız karidesleri atın ve ancak 7-8 dakika haşlayın.(karidesler kaynayan suya atılacak ve 7-8 dakika haşlanacak)

Daha sonra karidesleri bir süzgece boşaltın ve ılınınca kabuklarını soyun.

Pilav pişirdiğiniz tencereye tereyağını ilave ettikten sonra ölçek suyunuzu da koyun, tuzu ilave edin ve su kaynayınca süzdüğünüz çilavı tencereye alın.
Birkaç dakika sonra mutlaka ateşi kontrol altında tutun, ya kısın veya altına teneke mi kullanıyorsunuz yoksa başka bir şey mi onu koyun. Yani Çilavı pilav gibi pişirin ama kavurmadan.
Çilav suyunu çekip de göz göz olmaya başladığında, soyulan karidesleri hemen başka bir kapta az bir tereyağ içinde bir iki çevirin ve üzerine pul biber ilave ederek hemen bu kuşhaneyi göz göz olmuş çilav üzerine boşaltın (karıştırmak yok) Ateşi iyice kısarak çilavın tamamen pişmesini sağlayın.

Çilav demlenirken, bir demet dereotunu ince ince kıyın ve tencereye ilave edin, hemen ateşi kapatın.
On dakika sonra bir tahta kaşıkla çilavı iyice karıştırarak hem karideslerin hem de dereotunun çilava karışmasını sağlayın.

Çilavın o güzel kokusu, dereotu, pul biberli karidesle karışınca nefis bir tat meydana getiriyor.

Ben balık menüsünün yanında ya bu çilavı ya da sarmısaklı patatesi çok yaparım.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön