View Single Post
Eski 10-03-2010, 20:32   #37
ustunizci
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Şömine yapacaklara bir tavsiye daha. Yanma sırasında açığa çıkacak enerjiden maksimum yararlanmak için bacayı iyi planlayınız. Isı odasının zemin kat tavanına kadar olması uygundur. Buradan 25 santim çapında çelik baca borusunun etrafında fazla boşluk bırakmadan geçecek kadar delik bırakmalı, üst katta uygun çapta baca tuğlası ile hiç kıvrımsız çatı üstüne çıkmalı. Baca tuğlasının çapı mümkünse çelik baca borusunun sıfır boşlukla içine girebileceği çapta olmalı (önceden deneyin). Baca tuğlaları örülürken iç tarafta harç çıkıntısı olmamasına özel dikkat etmeli, aksi halde çelik borunun rahat geçmesini engeller. Bu kontrolü ustaya bırakmayıp kendiniz başında durup kontrol ederseniz faydasını görürsünüz. Bacanın üst katta nereden geçtiği de çok önemli. Bacanın ısısından yararlanmak istiyorsanız, üst kattaki odalara ısı yayabilecek bir yerden geçmesini planlayabilirsiniz. İlle de bir duvara bitişik olması gerekmiyor. Hatta hiç bir duvara temas etmeden çıkmasını sağlayabiliyorsanız ideal olur.

Devamında, bu şekilde yaptığınız bacayı sıvadıktan sonra aliminyum plaka ile kaplatın. Plaka en az 2 mm kalınlığında olsun. Kaplama sırasında aliminyum plaka ile sıva arasında boşluk kalmasın, tam otursun. Böylece, şömine yanarken üst katınızı gayet güzel ısıtacak bir kalorifere de sahip olmuş olursunuz.

Isı odasından üst kata veya başka bir odaya hava borusu ile sıcak hava nakletmeyi düşünmeyin. Böyle yaparsanız ısı odası işlevini yitirir, doğal hava sirkülasyonu bozulur.
Sayın MeyveliTepe,
"Bacayı sıvadıktan sonra, aliminyum plaka ile kaplatın" diyorsunuz. Tuğladan veya Gazbetondan örülen bacanın dışınımı kaplatmamızı öneriyorsunuz, yoksa tuğla veya gazbeton bacanın içinden geçecek, çelik veya spiral boruyumu kaplatmamızı öneriyorsunuz?

ustunizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön