View Single Post
Eski 15-12-2006, 00:17   #17
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Yakın zaman sonra kış turizmi diye birşey kalmayacak anlaşılan... İleride kar sadece masallarda anlatılıp eski filmlerde izlenecek.
-----------------------------------------
Küresel ısınma sezonu açtırmadı

Küresel ısınma yüzünden kar yağmayınca kış turizm merkezlerinin birçoğu sezonu açamadı. Turizmcilerin kulağı Meteoroloji'den gelecek kar müjdesinde!

DOĞAN HABER AJANSI

Küresel ısınma nedeniyle yeterli kar yağışı olmaması kayak merkezlerindeki işletmecileri de zor durumda bıraktı. Kış turizm merkezlerinden hiçbirinde kayak yapılamazken birçoğu da sezonu açamadı. Kar sıkıntısına rağmen işletmelerin Kurban Bayramı ve yılbaşı rezervasyonları büyük oranda doldu.

KARTALKAYA-BOLU: Köroğlu Dağları'nın zirvesindeki 2 bin rakımlı Kartalkaya Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı düne kadar 10 santimetrenin üzerine çıkmayınca kayak sezonu açılamadı. Kar kalınlığı dün başlayan yağışla birlikte 15 santimetreye ulaşırken işletmecileri umutlandırdı. Personel de kartopu oynayarak karın keyfini çıkardı. Otellerin yılbaşı rezervasyonlarındaki doluluk oranı yüzde 30 ile yüzde 50 arasında değişirken 15 Aralık ve 20 Aralık'ta sezonu açmaya çalışan işletmeciler kar yağışının süreceği beklentisiyle büyük sevinç yaşadı.

PALANDÖKEN-ERZURUM: Kış turizminin gözde kayak merkezlerinden Palandöken'de hiç kar olmamasına rağmen yılbaşı rezervasyonlarıyla doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Beş yıldızlı Polat Renaissance, Dedeman ve Palan Oteli genel müdürleri, yeni rezervasyon başvuruları almadıklarını bildirdi. Kayak için yeterli karın olmadığını belirten işletmecilere, sevindirici haber Meteoroloji'den geldi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü uzmanları, önümüzdeki günlerde bölgede yoğun kar yağışı beklendiğini bildirdi.

SARIKAMIŞ-KARS: Sarıkamış ilçe merkezinin güneydoğusundaki 2 bin 634 metre yükseklikte kayak merkezinde de kayak yapacak kadar kar yağmadı. Çamlar arasında toplam 12 kilometreyi bulan beş etaplı piste sahip Cıbıltepe Kayak Merkezi'ndeki işletmeciler odaların aylar öncesinde tutulduğunu, yılbaşına doğru kayak için yeterli kar yağışı beklediklerini söyledi. Kar-Sar-Tur Genel Müdürü Sacit Özbey, bölgeye mevsimin bu günlerinde kar yağmamasının 10-15 yılda bir görüldüğünü belirterek, "Yüksek kesimlerde 5-10 santimetre kar var. Sabırsızlıkla kar yağmasını bekliyoruz" dedi.

ERCİYES-KAYSERİ: Geçen yıl kayak sezonunun kasım ayı ortalarında açıldığı Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi´nde kar olmaması nedeniyle otellerden bazıları kapılarını açamadı. İşletmeciler, önümüzdeki hafta içinde kar yağması halinde her şeyin değişeceğini düşünüyor ve sürekli Meteoroloji'den müjdeli haber bekliyor.

ILGAZ- ÇANKIRI: Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde bulunan bazı tesislerde bayram ve yılbaşı rezervasyonları doldu, bazılarında da yüzde 40'ı geçti. Ancak kayak pistinde 20 santimi geçmeyen Ilgaz'daki işletmeciler, 15 Aralık´dan itibaren kar yağışı beklentisine girdi. Kayak yapılabilmesi için kar kalınlığının en az 50 santimetre olması gerekiyor.

KARTEPE- KOCAELİ: İstanbul'a en yakın merkezlerden 1850 metre rakımlı Kartepe Kış Sporları Kayak Merkezi'nde de şu anda kar yağışı olmadı. Buna rağmen 1000 yatak bulunan tesislerin, yılbaşı ve bayram tatili rezervasyonları büyük oranda doldu. Geçen yıl aynı tarihte kayak yapılabilen Kartepe'de, kayak yapmaya yeterli kar yağışı ancak yeni yılın ilk haftasından sonra bekleniyor.


Uludağ'da kar 1 santimetre

ULUDAĞ-BURSA: Uludağ'da bir süre önce kalınlığı 20 santimetreye ulaşan kar sıcakların etkisiyle eridi. İki gün önce etkili yağışın ardından da kar kalınlığı 1 santimetre olarak ölçüldü. Geçen yılbaşında kar kalınlığının 1 metreyi bulduğu Uludağ'da, yağış beklendiği, ancak kayak yapmaya yetmeyeceği belirtildi. Yılbaşı ve bayramın aynı tarihlere gelmesi nedeniyle paket programlar hazırlayan otel yöneticileri, rezervasyon oranının yüzde 40'larda olduğunu kaydetti.

Kaynak

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön