Sayın Epsody,
Gerçi siz soruyu yanlış yere, kompost konusunda örnek aldığım Sayın Meyvelitepe'ye, sormuşsunuz ama cevap vermek bana düşer diye düşünüyorum.
Sizinle polemiğe girmeyi hiç ama hiç arzu etmediğim halde, bundan sonra sizin yazılarınıza cevap vermeyi düşünmediğim için, bir defalık olsun bunu göze alıyorum.
Sayın epsody,
İtiraf ediyorum. Fotoğraf makinasının tarih ayarlarıyla oynayarak, 6 ayda elde ettiğim kompostu 45 günde elde etmiş gibi gösterdim. Gerçi bir aylık olgunlaşma evresi var ama orası o kadar önemli değil.
Sayın epsody,
Ben Manisa'nın Akhisar ilçesindenim. Çocukluğum ve gençliğimin büyük bir bölümü tütün tarlalarında, bağda, bahçede geçti.
Bağımız da, zeytinliğimiz de, atımız da, arabamız da vardı. Tabii o zamanlar kompost nedir bilmiyorduk. Atımızın gübresini evimizin bahçesinin uzakça bir köşesine yığıp, üzerine kapak olsun diye at arabamızla yakındaki dereden mil (çakıl veya kum değil) getirip üzerine atardık. İlkbahara yetiştirebilmek için 10-15 günde bir bu gübre yığınını aktarır dururduk, buharları çıka çıka. Amacımız, yanmış bir gübre elde edebilmek ve tütün fidelerini yetiştirebilmek idi.
O zamanlar sıkılarak yapmak istemediğim bu işlemleri şimdi hobi olarak zevk ile yapıyorum.
Sayın epsody,
Ben 65 yaşında emekli bir memurum. Daha önceki mesajlarımda da bahsetmiştim. Emekliliğimi geçirmek üzere yerleştiğim Urla/Çeşmealtı'daki 320 metrekarelik evimin bahçesinde kendim ve dostlarım için birşeylerin en iyisini yetiştirmeğe çalışıyorum. 45 gün önce (pardon 6 ay önce) yapmağa başladığım kompostun olgunlaştığına karar vererek kompost kasasını boşalttım ve dinlenmesi için koyu renk bir naylon altına alarak yeni bir kompost hazırlayabilmek için 03.03.2010 günü pazar yerinden atık sebzeleri topladım. (resimleri aşağıda)
Üç gündür (Çarşamba-Perşembe-Cuma) bu sebze atıklarını parçalamak, içine gerekli miktarda keçi gübresi, talaş katarak karıştırıp kompost kasasına doldurmakla uğraşıyorum. Resimlerden de anlaşılacağı üzere bahçem kompost işletmesine dönüştü. Şükür ki işlemler bitti. Şu anda bel ağrısından duramıyorum ama ne gam. Bu işlemleri bitirebilmiş olmaktan duyduğum zevk benim yorgunluğumu alıyor ve bana huzur veriyor.
Sayın epsody,
Biliyorum ki iyi niyetlisiniz. Ancak İtici yazılarınız iyi niyetinizi örtüyor. Lütfen insanları olduğu gibi kabul edin ve kendi çizginize getirmeğe çelışmayın, siz tavsiyelerinizi yapın ve bırakın insanlar inandıklarını yapsınlar.
Saygılarımla.
Düzenleyen indomie : 15-03-2010 saat 17:53
Neden: Görünmeyen resimleri tekrar yüklemek
|