View Single Post
Eski 29-11-2007, 13:18   #14
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
http://www.fao.org/ag/agp/AGPC/doc/C...key/Turkey.htm

Bir harita görünce çevireyim dedim. Tabii ki www.hemencevir.com

Alıntı:
CLIMATE AND AGRO-ECOLOGICAL ZONES

Climatic features

Being in the temperate zone and due to significant topographic and ecological variations over short distances, Turkey has a variety of climatic types. The average annual temperature varies between 18-200C on the south coast, falls to 14-150C on the west coasts and depending on the elevation, fluctuates between 4-180C in the interior. Highest temperatures are recorded in July and August. Average temperature during these two months is 270C on the Mediterranean and Aegean coasts; 22-240C on the Marmara and Black Sea coasts. Likewise interior parts of the country have hot summers. However, in the east Anatolian plateau and north eastern parts, summers are cooler. Substantial temperature variations are observed between the coast and the interior in winter. The winters are cold in the east and interior and relatively warm on the south coasts. Annual average temperature in January and February is around 00C in the east, 5-70C on the north and west coasts and 8-120C on the south coasts.

Turkey is subject to both a continental climate characterized by rainy weather throughout the year and also to a subtropical climate distinguished by dry summers. Heavy rainfall is general on the mountain slopes facing the sea. Moving towards the interior the rainfall generally decreases. Thus there is a substantial variation with respect to precipitation between parts of the coastline mountains facing the seas and those facing the interior regions. Autumn is the start of the rainy season, which continues until late spring on the Marmara, Mediterranean and Aegean coasts. The Black Sea coasts receive rain throughout the year; in this region, the amount of rainfall steadily decreases in an east-west direction from 2 000 to 600 mm/year. In the interior and South-eastern Anatolia, rainfall mostly occurs in spring. Throughout much of the area snow lies in winter above 1 000 m. In the east of Turkey, rainfall occurs in spring; winter temperatures are much lower then the rest of the country, particularly in the highlands of this region nearly the whole area is under snow from November to March or April. Although the west and south coasts are near the sea, they receive less rainfall then the Black Sea coasts. These regions are very dry in summer but humidity is higher than inner and eastern parts of the country.

Agro-ecological zones

Turkey is characterized by extreme geo-climatic diversity which permits the production of a wide range of livestock and crops. There are several publications concerning the climatic zones of Turkey. Depending on the method used up to 22 agro-ecological zones and several sub zones were determined. For practical reasons to reflect the similarities of pastoral and animal husbandry systems, the classification developed by State Institute of Statistics (SIS, 1994) will be used in this document. The SIS recognizes nine agricultural zones (AZ) in Turkey; (1) Central North, (2) Aegean, (3) Marmara and Thrace, (4) Mediterranean, (5) North East, (6) South East, (7) Black Sea, (8) Central East, and (9) Central South. The main characteristics of the agricultural zones (AZ) are as follows: (Figures in the map refer to Agricultural Zones)

Figure 2. Agricultural Zones of Turkey


Alıntı:
İklim, ve AGRO-çevrebilimsel, ılımlı bölgede ve önemli topographic yüzünden oluyor olan iklimle ilgili özellikleri ayırır, ve kısa mesafelerin üzerinde çevrebilimsel değişmeler, Türkiye'nin, türlü iklimle ilgili tipleri var. Ortalama yıllık sıcaklık, güney kıyıda 18 200C'in arasında değişir, batı kıyılarda 14 150C'e düşer, ve yükselmeye güvenmek, içte 4 180C'in arasında dalgalanır. En yüksek sıcaklıklar, Temmuz ve Ağustos'ta kaydedilir. Bu iki ay esnasında ortalama sıcaklık, Akdeniz ve Ege kıyılarında 270C'dir; Marmara ve Karadeniz kıyılarında 22 240C. Ülkenin aynı şekilde iç parçalarının, sıcak yazları var. Yine de, doğuda Anadolu'yla ilgili yayla ve kuzeyde doğu parçalarda, yazlar, soğutucudur. Önemli sıcaklık değişmeleri, kıyı ve kışta için arasında gözlenir. Kışlar, doğu ve içte soğuktur, ve göreli olarak güney kıyılarda ısıtır. Ocak'ta yıllık ortalama sıcaklık ve Şubat, doğuda 00C'in etrafındadır, kuzeyde 5 70C ve güney kıyılarda batı kıyılar ve 8 120C.

Türkiye, yıl boyunca yağmurlu hava ile tanımlanan hem anakarasal bir iklime bağlıdır, ve astropikal bir iklime hem de, kuru yazlara kadar ayırdı. Ağır yağış dağ eğimlerinde genel, deniz karşılıyor. Genellikle yağışa içe doğru hareket etmek, azaltır. Böylece, denizler ve o kaplamayı karşılıyor olan sahil şeridi dağlarının parçalarının arasında aceleye göre önemli bir değişme iç bölgeler vardır. Sonbahar, devam eden yağmurlu mevsimin başlangıcıdır, geç kadar, Marmara, Akdeniz ve Ege kıyılarında sıçrar. Karadeniz kıyıları, yıl boyunca yağmuru alır; Bu bölgede, yağışın miktarı durmadan, 2 000'den 600 mm yılına doğu-batı bir yönde azaltır. İç ve güney-doğu Anadolu'da, yağış çoğunlukla, baharda meydana gelir. Alanın büyük kısmı boyunca kar, Türkiye doğusunda 1 000 m.in yukarısında kışta yalan söyler, yağış, baharda meydana gelir; Kış sıcaklıkları, çok daha aşağı sonra ülkenin kalanının olduğudur, bu bölgenin İskoçya'nın dağlık bölgesinde neredeyse tüm alan özel olarak, Kasım'dan karın altında yürümek içindir, veya Nisan. Batının ve güney kıyıların, denizin yakınında olmasına rağmen, onlar, sonra daha az yağışı alır, Karadeniz kıyılarıdır. Bu bölgeler, yazda çok kurudur, ama nem, ülkenin iç ve doğu parçalarından daha yüksektir.

Agro-çevrebilimsel bölge
Türkiye, çiftlik hayvanlarının geniş bir sahasının üretimine izin veren ve yiyen uç noktadaki geo-iklimle ilgili çeşitlilik ile tanımlanır. İklimle ilgili Türkiye bölgeleriyle ilgili olarak birkaç ilan vardır. Metoda güvenmek, 22 agro-çevrebilimsel bölgeye tüketti, ve birkaç avans bölgesi, kararlaştırıldı. Pratik sebepler için pastoral ve hayvansal çiftçilik sistemlerinin benzerliklerini yansıtmak için, verilerin resmi enstitüsü tarafından geliştirilen sınıflandırma (Kız kardeş, 1994), bu dokümanda kullanılacak. Kız kardeş, (AZ) Türkiye'de dokuz tarımsal bölgeyi tanır; (1) merkezi kuzeyde, (2) Ege'nin olduğu, (3) Marmara ve Thrace, (5) kuzeyde doğuda, (6) güneyde doğuda, (7) Karadeniz, (8) merkezi (4) Akdeniz doğuda, ve (9) merkezi güneyde. Tarımsal bölgelerin ana karakteristikleri (AZ), takip eden gibidir:
(Haritada figürler, tarımsal bölgelere başvurur)

figür 2 Tarımsal Türkiye bölgeleri



malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön