View Single Post
Eski 14-12-2006, 09:54   #9
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Toprak ve Ortam Şartları

Sebzeler çok derin kök şartlarında yetişmezler.Daha yüzeyde işleme derinliğine yakın 40-80 cm lik bir toprak derinliği isterler. Ancak balkon şartlarında bu derinliği en aza indirmek zorundayız. Bu iş için genelde kullanılan kaplar kesme variller, naylon leğenler veya plastik kovalardır.

Ancak ben ideal ve estetik olarak bunların dışında balık kutusu tavsiye ediyorum hem derin hem de estetik özellik taşıyor. Tek dezavantajı darbeye dayanıklı olmaması.

Ne olursa olsun en az 15-20 cm lik bir toprak derinliği oluşturmak zorundasınız. 20 cmden fazlası daha idealdir ******, o nedenle derin balık kutuları öncelikli tercihimizdir...

Toprağa gelince, yetiştireceğimiz sebzeye göre değişmekle birlikte harç hazırlamamız gerekiyor. Ağır veya sadece topraktan ziyade su tutabilen organik maddece zengin ama sadece organik gübreden oluşmayan bir karışım tercih etmek gerekiyor.

Ben bu iş için daha önceden kendim çürütüp elediğim çam ibresi+toprak karışımınına zeolit takviyesi yaparak bir karışım hazırlamayı düşünüyorum. Zeolit karıştırmamın nedeni kendisinin doğal bir gübre olması, saksı bitkilerinde çok iyi sonuçlar vermesi, topraktaki besinleri artırması ve topraktaki besin maddelerini de yarayışlı hale getirmesidir...

Aslında ekim kısmı hariç diğerleri için her uygulama aynı, tabi yukarda adını verdiğim sebzeler için...

Şimdi Fotoğraf makinesi bulduğum ilk anda resimle maydanoz, soğan, marul ve ekimini anlatmaya çalışacağım...


Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 10-06-2013 saat 10:06
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön