View Single Post
Eski 05-03-2010, 16:37   #18
Arnavut
Ağaç Dostu
 
Arnavut's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 209
Sayın Delimus;

Öncelikle uğraşınızdan dolayı sizi kutluyorum.Sanırım şu günlerde veya şu saatlerde civcivlerinizin çıkmış olması gerekiyor. Üzülerek söylüyorumki eksik olduğunuz (**** öğrendiğiniz) bazı noktalar var kabul edersen bende kendimce yardımcı olmak isterim bu uğraşına. İlave olarakta sayın Todor'un tavsiyesini çıkımdan sonra dikkate almalısın

Makine maliyetinde fazla bence ben bunun yarı maliyetine 250 yumurtalık makine yaptım geçen yıl ve 750 adet civciv çıkardım makinemde.Tek eksi yönü otomatik çevirme sistemi olmaması benim makinemin onuda günde 3 veya 4 kez elle çevirerek halletmiştim.Şuandada 150 adet yumurta mevcut makinemde.

Herneyse ben kendimce olması gerekenleri şu şekilde sıralamak istiyorum;

Kuluçka Makinası için öneriler:

* Çıkımdan sonra kurutma için ayrı bir makinanız yoksa kesinlikle makinanın ısısını "37,5" derecede sabitleyin.Yani aynı makinada hem civciv çıkartıyor hemde kurumasını sağlıyorsak ısı 37,5 derece olacak. 1.günde aynı 21. günde aynı.

* Otomatik bir nemlendirme düzeneğiniz yoksa iki günde bir mutlaka makinanın içindeki suyu kontrol edin. Çıkıma kadar geçen 18-19 gün periyodunda %55-60 nem oranı, çıkış sürecindeki 1-2 gün zarfında %75-85 (İlave su kapları konarak ayarlanabilir) dolayı nem kafi gelmekte ( Unutmayın her kanatlı cinsinin nem ve çıkış günü istekleri farklı olabilir!) ve randumanı olumlu yönde etkilemektedir. (Buda tecrübeyle sabittir.) Unutmayınki dikkat edilecek en önemli husus "Isı , Nem , Hava" üçlüsüdür.

* Makina içindeki fan termostattan bağımsız ve devamlı çalışacak (24 Saat) şekilde bağlanmalıdır. Benim makinamdaki fan eski bir buzdolabının pervanesi ve üfleme yönü aşağı değil makinanın tavanı yönündedir tavsiye ederim.Aksi durumda makinanın içinde kıyamet kopartabiliyor. Altta su kabının hizasında ve üstte fanın hizasında en az sigara sığacak şekilde (Takriben 0,75 cm çapında) "Hava Delikleri" olması ve bunların KAPATILMAMASI gerekmektedir.Unutmayınki yumurtalarda oksijene ihtiyaç duyarlar.

* Şayet bölgenizde uzun elektrik kesintileri oluyorsa bir jenerator bulundurmanız lehinize olacaktır.

* Yumurtaları makina içinde çevirme işlemini otomatik aparatlar yardımıyla iki saatte bir, El ile olmak kaydıyla günde 3-4 kez uygulamak yeterli gelmektedir.Çevirme işleminde amaç yumurta içindeki embriyonun zara yapışmasını önlemektir.Bu nedenle sistematik olarak 45 derece açıyla yumurtaları döndürmek yeterli olmaktadır.

* Isıtma için rezistansa veya daha komplike sistemlerede gerek olduğunu düşünmüyorum açıkçası.İki adet 100 Watt ampul bu işi çok iyi halledecektir Rezistansa kıyasla arıza halinde müdahale imkanıda daha kolaydır.Yapmanız gereken yedekte iki ampül daha bulundurmak.

Makina için aklıma gelenler şimdilik bu kadar eksik kalanları hep beraber tamamlarız.
Civciv için gerekenler: başlığınıda ekleyeceğim yakın zamanda. Senin şu civcivlerin resmini gördüğümüzde Sayın Delimus, inşallah.. Saygılarımla.

Arnavut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön