View Single Post
Eski 13-12-2006, 23:39   #1
Sevi
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 24
Douglas Göknarı (Pseudotsuga menziesii)

British Colombia'dan Kaliforniya'ya kadar özellikle Oregon'un batısında ve Sierra Nevada'nın tepelik arazilerinde geniş ormanlar kurar. Bu bölgede yetişen dev sekoyalardan sonra Douglas Göknarı, kuzeybatının ve hatta Amerika'nın çap ve boy bakımından en ulu ağalarına sahip bir tür. Bakir ormanlarda 60 - 85 metre boy, 1.20 - 1.80 metre çap yapar; 100 metrenin üstünde boya ve 2.40 - 3 metre çapa eriştiği de olur. En ulusu Washington'da Mineral yakınında, 128 metre boy, 5 metre çap yapan bireydir.

Douglas Göknarı, iyi gelişmiş, geniş ve yaygın yan kökler yapar. Çeşitli tipteki topraklar üzerinde bulunsa da en iyi gelişimini derin, iyi drenajlı mineralce zenin, geçirgen balçık topraklarda ve nemi yükse olan yerlerde gösterir.

Yaprakları, göknar yaprakları gibi yassı, üst yüzlerinde damarlar içeri gömülü, alt yüzlerinde geniş iki stoma bandı bulunur; sürgünler üzerinde 5 - 8 yıl dökülmeden kalabilir. Douglas Göknarı'nın tüm iğne yapraklılar içerisinde en gelirgin özelliği tomurcukları; çok sayıda, parlak, kestane kırmızısı pullar ile örtülü tomurcuklar büyük ve sivri uçlu.

Bir yılda olgunlaşan dişi kozalaklar sürgün uçlarında terminal durumlu olup, olgunlaşınca aşağıya sarkar; karpeller açılır, fakat dağılmaz. Brahteler (dış pullar) karpellerden daha uzun; uç kısımları çatal gibi sivri üç loplu, orta lop daha uzun ve dar olup uç kısmı kılçık gibi sivri. Yassı üç köşeli tohumların üzerinde küçük reçine bezeleri bulunan sert bir kabuk var. Kanat büyük olup, kısmen tohumu örter. Odunlarında reçine kanalı bulunur. Öz odunu kızılımtırak kahverengi, diri odunu ise sarımtrak beyaz renkli. (KAYNAK: Yaltırık, Faik: Orman ve Park Ağaçlarımız, s.38 - 39)

Sevi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön