View Single Post
Eski 03-03-2010, 17:42   #29
Organik
Ağaç Dostu
 
Organik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 105
adamotu hakkında

Konu adamotu bitkisi oldğu için bu bitki hakkında biraz bilgi vermek gerekiyor.

Kökleri insana benzediği için bu isim verilmiştir.
Eş Anlamlılar: ademotu, adamkökü, insanotu, muhabbetotu.

Adamotu ve ginseng aynı bitki değiller; tiplerinden ötürü halk arasında aktarların kurnazlığı yüzünden böyle biliniyor herhalde.. Adamotu tehlikeli bir bitki aslında.. Mandragora officinarum

Kökleri % 0,3 oranında Hiyosiyaminlerle Skopolamin alkaloitlerini taşır. Bundan dolayı zehirli bir bitkidir. Ağrı kesici, yatıştırıcı, cinsel gücü arttırıcı etkileri vardır. Halen tedavide çeşitli preparatların terkibinde kullanılmaktadır. Rastgele kullanıldığında zararlı olur.

Tarihçe: Adamotu zehirli, hayallere sebep olan bu yüzden Mısır uygarlığından beri çeşitli mistik olaylarda kullanılan bir bitkidir. Meyveleri ünlü genç firavun Tutankamonun mezarında bulunmuştur.

İngiltere'de 8. Henri zamanında insana benzeyen kökleri yüzünden, başarı getirdiğine inanılırdı. Ortaçağ'da Avrupa'da büyücülerin en çok başvurduğu bitkilerden biri haline gelmiştir..

***
Tarih boyunca, gizemli büyücüler dünyasının en etkili bitkisi adamotu olmuştur. Adamotu, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişen çok yıllık bir bitkidir. İri yapraklara sahip bitkinin gövdesi çok kısa olduğundan yerle bir gibidir.

Ancak, bitkinin en önemli özelliği insan şeklindeki kalın köküdür ve bitkinin bazı özellikleri en az altı bin yıldır bilinmektedir.. Eski Mısırlılar kökü bir sıvıda (muhtemelen alkol) bekleterek elde ettikleri ekstreye "Hayat Suyu" (Ab-ı Hayat, Sa of Life) adını vermişler ve bunun içen kişiye sağlık, canlılık ve uzun ömür vereceğine inanmışlardı.

Adamotunu böylesine özel yapan neydi? Adamotunun vücutta uyuşma yapan bir etkisi vardır ve bu etki günümüzde kullanılan lokal anesteziklerin etkisinden farklıdır. Bu etkinin sebep olduğu sersemlik hali geçici bir deliliğe yol açabilir, yüksek dozda ise ölüme sebep olur. Alkolle alındığında sarhoşluk yanında zevkli ve sakinleştirici bir pinekleme meydana getirir. Kişi bu hale büyük stres ve acı safhalarından geçerek ulaşır. Yani bitkinin uyuşturucu özelliği vardır.

Adamotunun tek özelliği aşk ve doğurganlık sembolü veya tılsımı olmasıdeğildir. Rivayete göre Hazreti Süleyman adamotu kökünün bir parçasını mühür yüzüğünde taşırdı ve bunun kendisine ruhlar üzerinde hakimiyet gücü verdiğine inanırdı. Hipokrat bitkinin ağrı, kuruntu ve buhran'ı tedavi edici bir narkotik olduğunu teslim etmekle birlikte, zehirlerle ilgili bilinmeyen şeytani güce sahip sihirli bir bitki olduğunu da belirtmeden geçememişti.

.....

Bir bitki kendine ancak bu kadar inandırabilir, insanları amma hayallere yöneltmiş, bana sorarsanız bu bitkiye dokunmayın !..

İsmi ademotu, insanotu diyede bilinen bu bitki özellikleri yönünden amma da yasak meyvaya benziyor, ademle hava da sevişip uykuya dalmışlardı demi..

Organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön