View Single Post
Eski 02-03-2010, 22:00   #324
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Sn. Sarıcan,
Gerçektende öğrenme aşamasındayız ve üzücü sonuçlarda olabiliyor. 4 aylık emeğin boşa gitmesine bende üzüldüm.
Ancak daha öncede tartışmıştık. Bu konuda fazla bilimsel bir çalışma yok. Mecburen bizde deneyerek öğreniyoruz.
Topraksız tarım konusunda hiç bir tecrübem yok. Ancak tahmin yürütürsek, birinci neden emzimdeki bakteriler, ikinci neden enzimin ph seviyesi topraksız tarımda olumsuzluğa neden oluyor olabilir.
Aslında bilimsel çalışma olmayışından dolayı, enzimin içinde tam olarak hangi bakteriler var bilmiyoruz. Laktik Asit bakterisi kesin vardır. Ama başka hangi canlı var bilmiyoruz. Daha önce şaka yollu söylediğiniz gibi iş mikroskop almaya varacak gibi.
Aslında çokta umutsuz olmamak lazım. Edindiğimiz tecrübelerde küçümsenecek türden değil. Şundan eminiz artık. Enzim topraklı tarımda işe yarıyor. Ama derecesi ne? Bundan sonraki aşama gözlemlerimizi kontrol gruplarıda oluşturarak kayıt altına almak ve enzim ne kadar etkili oluyor, hiç gübre kullanmadan sadece enzimle bitki besleyebilir miyiz bunu gözlemlemek olmalı bence.
Ayrıca sadece bir veya iki meyveyle yapılan içilebilir enzimi de, bir kaç meyve türüyle daha deneyerek işi ilerletmeliyiz bence. Bu konuda siz ilk adımı atmış oldunuz zaten. Bende sıkılmış nar çekirdeklerinden oluşan şişenin içine hiç bir şey katmadım. Daha şimdiden kokusu cezbedici gözüküyor. Bu gidişle en azından kendi likörümüzü ve şarabımızı üretebileceğiz gibi Bir adım ötesi düdüklü tencereye imbiği taktık mı rakı üretmek olur
Sn. acemi_caylak,

Patatesler henüz ölmedi ama hala uğraşıyorum. Olayın bir çok boyutu var, hepsini bir araya getirmeye çalışıyorum ama ilk aklıma gelen sıvının jelleşmesini yarattığı etki idi. Saksıyı bolca su dökerek içindeki katı materyali ve kökleri yıkamaya çalıştım.

Bu arada farkettiğim başka bir şey daha oldu. Saksı 19 litrelik pet şişeden keserek yaptığım bir denemeydi. Şeffaf olduğu için güneş ışığı ile temas eden yüzeylerde yosun oluşumu da artmış vaziyette.

Saksının dibinde drenaj için 4 mm bir delik vardı. O da jelleşen sıvı ile perlit tanesinin birleşmesi ile hortumu tıkayıp drenajın durmasına sebep olmuş ve jelleşen sıvı inanılmaz bir kötü koku oluşturmuş. Sonra saksıyı yıkarken drene ettiğim sıvıyı klozete döktüğümde iki gün banyoya giremedik neredeyse. O kadar yıkamaya rağmen hala saksıda bir miktar koku var.

Fide patates fidesi olmasa saksıyı komple boşaltıp kökleri yıkayıp tekrar dolduracağım ama patateste karşıma nasıl bir tablo çıkacak bilemediğim için hala üzten bolca su dökerek yıkamaya çalışıyorum. Umarım kurtulur.

Sadece çilek' ten yaptığım enzim şişesini dayanamayıp sonlandırdım ve hergün bir fincan olmak kaydıyla bir hafta on gün içtim. Fazla içsem kafa yaparmıydı bilmiyorum ama likör gibi olmuştu.

Bu arada rakı zahmetli olduğu için ona başlamadım ama hazır üzüm sularından 3 şişe şarap yaptım. Bir şişesini abartmamak için kontrollü olarak tükettim. Kobay olarak kendimi kullanıyorum. Ben ölmezsem sizde yapıp içebilesiniz diye.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön