View Single Post
Eski 02-03-2010, 15:38   #144
webgezer
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 47
Merhaba,

Burada tartışılan konu hızlı yazmaktan, anlık hata sonucu, dikkatsizlik nedeniyle yapılan hatalar değil; elbette herkes hata yapabilir, burada bahsedilen gereken önemi vermemek nedeniyle yapılan hatalar. Daha kötüsü bilerek yapılan hatalar var; nereden çıktığı belli olmayan ( bana göre aslında birileri tarafından bilinçli olarak başlatılan ve başkaları tarafından bilinçsiz olarak kopya edilen ) bazı hatalar var, örneğin Türkçe kelimeleri wq ile yazmak, Türkçe kelimeleri İngilizce okunuşuyla yazmak -chilek-, Türkçe kelimelerin arasına İngilizce kelimeler sıkıştırıp onlardan ne İngilizce ne Türkçe okuyuşa uyan kelimeler türetmek -mailleşmek- gibi.

Şimdi denebilir ki ne olacak Türkçe harf kullanmasak da olur, araya İngilizce sıkıştırsak da olur, yamuk yumuk gelişigüzel de yazsak da olur, sonuçta anlaşılmıyor mu? Anlaşılır ama sonuçta da başka bir şey olur yavaş yavaş Türkçe mükemmel yapısını ve ahengini kaybetmeye başlar, bir süre sonra Türkçe değil Törkiş konuşmaya başlarız. Bu sürece başladığınız zaman nereye kadar gideceğini bilemezsiniz. Bilirsiniz sömürgeciler bir ülkeye gittiklerinde ilk olarak dili hedef alırlar, önce çocuklara kendi dillerini öğretirler, sonra yerel dili bozarlar sonra kendi dillerini egemen kılarlar; çünkü kültür dilde hayat bulur...

Yapılan ve sürdürülen bu bilinçli hatalar ayrık otu gibidir, baştan ne olacak ki 2-3 tane ot diye izin verirseniz bir süre sonra bütün bahçeyi sararlar, eğer bahçeyi ayrık otuyla kaplamak gibi bir hedefiniz yoksa baştan buna izin vermemeniz gerekir.

Bu nedenle bu sitede Türkçe'nin güzel kullanımına önem verilmesini çok beğeniyorum ve destekliyorum.

webgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön