View Single Post
Eski 01-03-2010, 22:08   #69
kamil35
Ağaç Dostu.
 
kamil35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heart02001 Mesajı Göster
*** kamil Bey; Gecen sezon aldıgım kovanlarla arıcılığa amatör olarak başladım. Aydın /Nazilli de ikamet ediyorum yani sizinle yaklaşık aynı iklim özelliklerine sahipbiz. Hafta sonu kovanlarımı incelediğimde her kovanda kapalı yavru gözü vardı. Tek bir kovanda ise yavru gözlerinin üzerinde bal kemeri bulunmakta. Polen akışı gayet güzel. Ben haftada bir kez kovanlarıma şurup takviyesi yapıyorum. Siz şurup takviyesini nasıl yapıyorsunuz (haftada kaç kez, miktarı ne kadar, şeker/su oranı ne, verdiginiz miktar dolu petek sayısına mı oranlı vs vs). İlginiz için simdiden tesekkürler.
Not: En aktif konu bu olduğu için ana arı üretimi sayfasına yazmak zorunda kaldım.
Ben haftada 2 ya da 3 kez şurup takviyesi yapıyorum. Arılarda aşırı yavru var. Bu tarihlerde arı 5-6 gün uçmasa kovan zayiatları olabilir. KOvan içi stokların iyi takip edilmesi gerekiyor.
Miktar arının bir gecede bitirebileceği şekilde olmalı... Şurup bir gecede bitmez ise zayıf kovanlar yağmalanabilir.
Ben bu tarihlerde şeker su oranını 1/1 yapıyorum. Havalar ısındıkça su miktarı arttırılmalı... Havalar birazdaha ısınınca 1 şeker 1,5 su... Hava sıcaklığı daha da arttığında su miktarı biraz daha arttırılabilir.
Beş çıtalık bir arı (beş çıta derken petekler tamamen arıyla kaplı olmalı) 1 litre şurubu bir gecede bitirir.
Besleme yapılan arıların uçuş deliklerinin daraltılması gerekir. Güçlü kovanlar içeri yabancı arı girişine izin vermezler. Zayıf koloniler kendini koruyamaz yağmalanırlar.Zayıf kolonilere çok az şurup verilmelidir. Sabaha arıda şurup kalmamalı...
Arı beslemesi ile ilgili bir konu açıp orada bu konuyu ayrıntılı olarak değerlendirmek en güzeli.

kamil35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön