View Single Post
Eski 01-03-2010, 08:34   #18
ensar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sn Sistem,

Ceylanpınardan alınan İVESİLER ile Almanyadan alınan EAST FRİSİAN melezlemesinden İsrail ASSAF koyununu geliştirdi vede Avustralya ve Yeni Zellanda dahil tüm ülkelere satış yapıyorlar.

Tahirova ya Sakız/İvesi melez koç katarak bir dönem SÖNMEZ koyunu geliştirildi vede yıllık süt veriminde elit anaçlarda 550-600 lt süt verimi kayıtlara geçti.Ama nedendir bilmem Maisa daki Tohumculuk merkezindeki bu çalışma devam ettirilemedi.

Ben elim deki sürüyü (toplam 900 baş idi ) 2006 yılının başında bulunduğum köydeki bazı iyiniyetli kişilerin meraya çıkmamı engellemeleri nedeni ile kızıp sattım. Sattığım şirketin çekleri de karşılıksız çıktı olaya küstüm.

Ama hastalık devam ettiği için geçen yıl seçmece ( daha önce ikiz doğurmuş vede süt verimi 7-800 gm/gün olan 7 adet Kıvırcık/Tahirova karışık koyun aldım. 5 i İKİZ 2 Sİ ÜÇÜZ DOĞURDU sadece basit bir seçim. Şimdi dışarıdaki sürülerden 2 ve ya üç tane üçüz kuzulu Koyun arıyorum. Paraya kıyıp onlarıda alacağım sanırım kısa bir süre (3 yıl ) sonra süt verimiinde 1.5 litrelik bir kaç koyunum olacak.

Bölgeniz İvesinin tam yeri. Ceylanpınardaki Elit lerden edinebilirseniz vede dışıdan sütlü ve doğurgan koyunları kuzularından Koç olarak yararlanırsanız ot bitmez yerde bile karnını doyurabilen susuzluğa dayanıklı süt verimi 500 lt civarında İvesi sürüsüne en geç 7/8 yıl içinde sahip olursunuz.

Üniversitelerimiz vede Tarım il müdğürlüklerimiz Laparoskopik suni tohumlamayı yaygın hale getirselerdi koyunculuğun ıslahı 3 yılı geçmezdi.

Hala da ısrar ediyorum ve iiddia ediyorum SUNİ TOHUMLAMA ve MERA İYİLEŞTİRME yaygılaştırılmadıkça beraberce uygulanmadığı müddetçe koyunculuk öyle ROMANOV la TEXEL le SUFFOLK ya da DORSET EMBRYOSU ya da SPERMİ ithal edip bunlarıda bilimsel çalışma diye uygulamakla gelişmez. Çoğumuzun beğenmediği Güney Afrika Cumhuriyetinde hemen hemen her veteriner bu tür uygulamaları yapıyor.

20 yıl önce büyükbaş hayvanlarda suni tohumlama ne kadar dı bu gün ne kadarve de büyükbaş ırkını gelişimi nasıl ?

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön