View Single Post
Eski 01-03-2010, 06:34   #16
ensar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sn Gazeteci 28

Uzun bir süre Tekirdağ da koyunculuk yaptım. 1998 Yılında amatörce 25 tane gebe koyun ile başladım. Başlangıçta koyun başına döl verimi % 120 süt verimi ise koyun başına günlük 0.35 -o.40 lt idi. Sürü
ağırlıklı olarak kıvırcık ve tahirova (East Frisian x Kıvırcık) karışımı idi. Sürünün içindeki ikiz ve üçüz doğuran koyunların arasından 1 lt civarında süt verenler ayrılarak dışarıdan ( bölgedeki sürülerden ) alınan ikiz ya da üçüz eşleri ile yapılan çogaltma sonunda 2006 yılında günlük süt verimi 2 lt dol verimi % 230 yaklaşan 60 civarında koyun anaç olarak elde edildi. Bu yöntem benim değil, Fransızların Lacune koyunundaki süt verimi için yaptıklarının amatörce kopyalanmasıydı.

Türkiyede koyunculuğun sorunları ile TRT 3 te bir panele davet edildiğim de bunu açıklamış idim.

Problem özde koyun ırklarımızın köülüğü değil. Kardeş kızı ya da oğluyla evlenebilmeyi kabullenen mantığın ırkı ıslah etmek bir yana ırkı bozacağının anlaşılmamasındandır.

Koyunu teslim ettiğiniz insanlar zırcahil olacak. Her şeyi dedelerinden gördükleri gibi yapacaklar. Yeniliğe kapalı olacaklar. Bu işe Hayatlarını adamiş SÖNMEZ hoca ya da Kaymakçalan hocanın ve daha nicelerinin çalışmalarına destek verilmiyecek lakin bol rutubetli ve otlu meralarının hayvanı olan Romanov dan medet umacaksınız.

KIVIRCIK,SAKIZ,İVESİ ve bunlardan üretilen TAHİROVA ile SÖNMEZ in hangi özelliği Ekonomik olarak ROMANOVDAN kötü.

Amacım ROMANOVU kötülemek hiç değil.

Melezleme için iyi bir seçim olabilir.

Ben Romanov koyununu 1995 te tanıdım. Pir olmak için TRİLYON harcandıysa çok yazık.

Süngerleme ( Hormon destekli ) ya da Flushing yapmadan % 200 doğurganlık elde ederseniz bunları yaptığınızda doğurganlık ne olur tahmin edebilirsiniz.

Fertility açısından Sakızın Romanovdan aşağı kalır tarafı varmı ? Öğrenmek isterim.

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön