View Single Post
Eski 25-02-2010, 09:34   #32
merakli
Ağaç Dostu
 
merakli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: Adana
Mesajlar: 212
Sayın Zeytinci;

Çizim almanca şömine hesplarının anlatıldığı bir kitaptan. Yapılması oldukça basit gibi gerçekten. Ama baca ve duvar arasındaki yalıtıma özen göstermek gerek. Bu şömine klasik tipte ısı odası yok. İstenirse geliştirilebilir belki.

Benim yaptırdığım şöminede hazır çelik döküm hazne kullandım. Hazneyi yaklaşık 90*140 gibi ısı odası içine oturtum, ısı odasını üst kat döeşemeye kadar yükselttim. Isı odası dumandan bağımsız, hazır haznelerde çelik boru ile dumanı bacaya veriyorsunuz. Önceki mesajlarıda anlatıldığı gibi. Ben ısı odasından 10'luk flexi çelik boru ile (borunun yalıtımını yaparak) üst kat odanın duvarına uzattım. Bu bağlantının bir kısmı duvarın dışından geçmek zorunda kaldı.

Isı odası ile ilgili önemli konu ısı odasının içerden yalıtımının yapılması. Ben bunun için aliminyum folyo kaplı 120 yoğunluklu, 5cm kalınlığında taşyünü kullandım. Folyo, ısının yansıtılması için çok önemli, taşyünü de yanmazlık açısından gerekli. Camyünü kullanmak bu açıdan yeterli olmayabilir.

Duman tahliyesi için kullanılacak çelik boru da L316 sınıfı olmalı, çünkü bu sınıf çelik korozyona (paslanmaya) daha dayanıklı, yüksek sıcaklık değişiminde daha az tepkili, genleşme oranı daha düşük. Normal paslanmaz sac aldığınızda bu zamanla ısıya da bağlı olarak koroze olabilir. Baca için içi pürüzsüz fleksi olanları varmış, ama ben tek cidarlı fleksi bulabildim onu kullandım.

Hazır haznelere bu boruların bağlanmasında sızdırmazlık için de işlem yapılması gerekiyor. Sadece boru bağlantı yerine bilezik takmak yeterli olmuyor. Isıya dayanıklı seramik yününden fitiller var. Ama ben bunları da bulamadığım için sıcağa dayanıklı silikon aldım. Üzerinde 350 dereceye kadar dayanıklı yazıyordu. Kullandım. İlk yakmada silikonun fazlası eridi ve aktı, ortalığı epey bir duman sardı. Ama daha sonra şömineyi kullandığımızda sorun olmadı.

Tavsiyem hazneli ısı odalı şömine yaptıracaklar, şöminenin yan kaplamalarını yapmadan ve ısı odasının mekanda kalan kısmını kapamadan önce mutlaka birkaç kere şömineyi yakıp denesinler. Bir de hazır haznelerin ısıtma değerleri belli, mekanın büyüklüğüne göre hazne büyüklüğü seçilebiliyor.

merakli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön