View Single Post
Eski 23-02-2010, 21:11   #44
nrş
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: muğla
Mesajlar: 103
Arkadaşlar üstteki sorumdan sonra sirke yapımına başladım. Benim yaptığım tarif bir önceki sayfada 'susam'ın yaptığı tarif ile örtüşüyordu.

Elmaların kabuklarını ve yenmeyen orta kısımlarını biraz tuz , biraz bal ve evde bulunan çarşı malı sirkeden biraz mayalık olarak karıştırıp elmaların yarısına gelecek kadar su doldurup kapağı milim aralık olacak şekilde (tülbent bulamadım da) cam bir kavanoza koydum .

Ayrıca her gün kapağı tam açarak şöyle bir sallayarak çalkaladım Birinci hafta olmadan elmaların diğer arkadaşların bahsettiği hoş kokusu olmaya başladı. Eşimin önerisiyle bu zamanda elmaların üzerini geçecek şekilde su ilave ettim . Bir hafta daha öyle devam etti. Koku gittikçe alkollü çürüme kokusu yerine ekşi sirke kokusuna bırakıyordu. Yalnız sirkenin üst kısmında beyazlıklar oluşmaya başladı Sirke anası mı yoksa çiçeklenme mi anlayamadım doğrusu.

En sonunda ikinci haftanın sonunda dayanamayarak elmaları süzdüm . Maşallah sirkem olmuştu. Kokusu tam sirke kokusu gibiydi. (Ev halkından sonra neredeyse apartmandaki komşulara dahi koku turuna çıkacaktımda neyse... )

Şimdi sirkemi bardağa koyup rahatlıkla yudumluyorum. Aşırı keskin değil ; yani yudum yudum rahatlıkla içilecek gibi . Şu an bahsettiğim beyazlıklar da bir sorun teşkil etmiyor.

Sözün özü bu sirke oldu ama bir-iki önemli sorum olacak :
Birincisi sirkemin fazla keskin olmaması sebebi kısa bir zaman sonra süzmem olabilir mi ?
İkincisi bahsettiğim beyazlıklar sirke anası mı yoksa çiçeklenme mi?
Üçüncüsü daha büyük kapta sirke yapımına başlasak sirke oldukça içinden sirke alıp ardından elma ve su ekleyerek devamlı dönüşümü olan rezervuar elde eder miyiz yoksa nasıl başladıysak devam etmeli ve olan sirkeyi kaldırıp yerine yenisini mi kurmalıyız?

nrş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön