Şükran hanım selamlar. Kendinizi bize bu kadar tanıtmış olmanız çok yeterli ayrıca profil bilgilerinizi de doldurmuş olmanıza çok memnunuz.
İki bitki de İzmir 'de selluka adıyla bilinmekte bunun sorumlusu da Kemaraltı Esnaf Derneği. Her ikisi de İzmir'de eskiden çok yaygın bitkilerdi. Süs bezelyesi olarak bildiğimiz lablab ise İzmir'de sonradan selluka adıyla anılır oldu.Çünkü İzmir'in ta levanten tarihinden gelen Karantina ve Karşıyaka köşklerinin vazgeçilmez sarmaşığı selluka bulunup çıkarılmaya çalışılırken birisi süs bezelyesini selluka diye lanse etmiş ve şimdiler yanlış olarak yaygınlaştı.
Üreticilik yaptığım dönemlerde her ikisinin de ticari olarak yetiştiriciliğini de yaptım bu yüzden yine her ikisini de çok iyi tanırım. Üstelik selluka yetiştiriciliğinde ana kaynağım da kayınvalidemin ve rahmetli annesinin balkonlarındaki sellukalar olmuştur. Üzerlerinden tohum ala ala başlamıştım
Lablabı da çok severim, son derece arsız ve dekoratif olan bu sarmaşığı da uzun seneler yazlığımın terasını gölgelesin diye kullandım.Çünkü İzmir'de 2-2,5 metre boy yapar.Baklalarını ise çiçeklerinden daha dekoratif bulurum.Çiçeği de sıcak yaz akşamları belli belirsiz kokar.
Bu detaylı tarifleriniz her iki bitkiyi de öğrenmek isteyenleri mutlu ediyordur. Şu anda üyelerimiz tarafından yine her ikisinin yetiştiriciliği yapılıyor. Bu bitkilerin tohumlarını aramızda paylaşıyor ve yaygınlaştırıyoruz. İsterseniz siz de bu ağa dahil olabilirsiniz.
Katkılarınızın sürmesi dileğiyle.