Japon Ikeda firmasının Japonya'nın Osaka kentinde gerçekleştirdiği bir toplum projesinden bahsetmek istiyorum:
Bu projede, binlerce ailenin mutfak atıklarından organik gübre elde edilmektedir. Organik mutfak atıkları önce bir parçalayıcı ile parçalanır ve sonra bir kurutucu ile kurutularak nem oranı, yaklaşık %8'e kadar indirilir. Sonra parçalanan ve kurutulan bu mutfak atıkları zeolit minerali ve isteğe göre diğer organik veya inorganik katkı maddeleriyle karıştırılarak üzerlerine EMA spreylenerek tekrar nem oranı %30 - 35 değerlerine çıkartılır. (Projenin detayları şu anda elimde değil, geldiğinde tam değerleri paylaşırım). Karışım peletlenir ve paketlenir. Paketler 30 gün depolandıktan sonra kullanıma hazırdır. Böylelikle, organik çöpler tarımda değerlendirilmiş olur. Bu projenin bir diğer güzel yanı ise, sabah işletmeye gelen atıkların, akşama kadar paketlenmiş ürün haline gelmiş olmalarıdır!
|