View Single Post
Eski 16-02-2010, 09:11   #22
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Mucizevi taş zeolit...

Mucizevi taş zeolit...

Kütahya ile birlikte Balıkesir, Ankara ve Manisa bölgelerinde rezervi bulunan zeolit madeninin, işlenmesi durumunda ülkeye 100 milyar doların üzerinde gelir sağlayabileceği belirtiliyor. Doğal Zeolit Madeni ve Mineralleri Derneği (ZEODER) Yönetim Kurulu



ZEODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydoğan, zeolitin Türkiye'nin 12-13 yerinde çıkan, bünyesinde 40 minerali barındıran "sevimli" ve "mucizevi" bir taş olduğunu belirterek, bu taşın en kalitelisinin Gördes bölgesinde çıktığını söyledi. Zeolitin 60'ın üzerinde alanda kullanıldığına dikkat çeken Aydoğan, "Bu mucizevi taş deterjan sanayinden, kağıt sanayine kadar pek çok alanda kullanılıyor. Doğayı, havayı, suyu temizlemede kullanılıyor. Çernobili bu taşla temizlemişler" dedi.

ZEODER olarak Uluslarası Doğal Zeolit Derneği'ne üye olduklarını belirten Aydoğan, 3 ay önce kurulan ZEODER'in amacının dünya için çok önemli olan bu madenin faydasını açığa çıkarmak ve insanlara duyurmak olduğunu söyledi. Bu işe gönül vermiş profesörlerle birlikte Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını belirten Aydoğan, zeolitin kullanım alanlarına yönelik projeler geliştirdiklerini kaydetti.


"MUCİZEVİ TAŞ 60'IN ÜZERİNDE ALANDA KULLANILIYOR"

Zeolitin hayvan yemi katkısı olarak da kullanıldığını ifade eden Aydoğan, şunları söyledi:

"Mcizevi zeolit taşı hayvan yemi katkısı olarak da kullanılabilir. Fakat böyle dediğimiz zaman insanlar taşı toprağı öğütür, bunu zeolit diye satarlar. Buna dikkat etmemiz lazım. Bunun şu an araştırmaları yapılıyor, yüzde 80 sonuçları alınmıştır. Yurtdışından gelip kimyasal olarak hayvan yemine katılan bir madde var, zeolit bu maddenin yerini alıyor. Fakat şu an Ar-Ge çalışmaları bitmediği için kullanmak mümkün değil. Çalışmalar bitmeden kullanırsak zarar verebilir. Çünkü her zeolit taşı her yerde kullanılamıyor. Zeolit taşı içindeki mineralin özelliklerine göre kullanılıyor. Bu nedenle dikkat ederek, patentini alarak kullanmak lazım. İlaçlar da öyledir, eğer aksi yönde kullanırsanız zarar verir. Zeolit de bir ilaçtır. Örneğin Almanlar zeolitten mide ilacı yapmıştır. Fakat patentini almışlar, yapmışlar ve halen kullanılıyor." Zeolitin 60'in üzerinde alanda kullanıldığını belirten Aydoğan, zeolitin kullanım alanlarını kirlilik kontrolü, enerji, tarım ve hayvancılık, maden-metalürji, uzay araştırmaları, peyzaj mimarisi ve bahçe düzenlemeleri ve diğer kullanım alanları (kağıt, inşaat, sağlık, deterjan) olmak üzere 7 başlık altında toplanabileceğini söyledi. Zeolitin Türkiye'de 13 bölgede tespit edildiğini belirten Aydoğan, bu bölgelerin Manisa, Ankara, Kütahya ve Balıkesir'de olduğunu kaydetti.

"BÜYÜK YATIRIMLAR YAPMADAN BU TAŞI KDV'YE DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ"

Aydoğan, zeolitin Türkiye'de yeteri kadar bilinmediğini belirterek, bu taşın faydalarının bilinmesini istemeyen çevreler olduğunu düşündüğünü ifade etti. Zeolitin yurtdışında çok farklı alanlarda kullanıldığını belirten Aydoğan, "Türkiye bunu hammadde olarak yurtdışına satıyor, yurtdışında bu madde işleniyor. Yabancı ülkeler Türkiye'den aldığını yeniden Türkiye'ye kat kat üstüne fiyatla satıyor. Halbuki Türkiye'de güzel bir Ar-Ge çalışması yapılsa, işadamları bu işe el atsa, bu taş Türkiye'de işlenebilir, KDV'ye dönebilir ve Türk halkına bu çok büyük bir katkı sağlayabilir. Şu an işsizlik var, bunun fabrikası kurulabilir. Çünkü bunun kaynağı bizde. Yurtdışına 3 kuruşa satıyoruz, sonra onlara binlerce dolar ödeyip geri alıyoruz. Çok büyük yatırımlar yapmadan bu taşı KDV'ye çevirebiliriz. Büyük bir devlet bizden bu taşı alıyor, birtakım işlemden geçirip çok büyük paralara İran'a, Azerbaycan'a satıyor" diye konuştu.


"ZEOLİT, TÜRKİYE'NİN EKONOMİK KRİZİNİ ÇÖZECEK BULUNMAZ BİR FIRSAT"

Türkiye'de şu anda tahmini olarak 50 milyar tonun üzerinde rezerv bulunduğunu belirten Aydoğan, şöyle konuştu:

"Dünyanın yüzde 40 rezervi Türkiye'de. Hammadde olarak yurtdışına sattığımız bu mucizevi taş Türkiye'de işlenmeye başlanırsa ülkeye 100 milyar doların üzerinde gelir sağlar. Türkiye'nin ekonomik krizini çözer. Çok sayıda insana da iş sağlar. Bunu sadece maden olarak düşünmeyelim, bu Allah'ın verdiği bir lütuftur, mucizevi bir taştır. Çünkü içerisinde 40 tane minerali hapseden başka bir taş daha olamaz. Bunu şu an çok ucuza yurtdışına satıyoruz, işlediğimiz zaman Türkiye'ye KDV, vergi girdisi olacak. İstihdam sağlanacak. Bu bulunmaz bir fırsat."


"ZEOLİT İLE EGSOZ GAZININ HAPSEDİLMESİNE YÖNELİK PROJE"

Egsoz gazlarının dünyadaki en büyük kirlilik problemlerinden biri olduğunu belirten Aydoğan, dernek olarak özel bir firma ile egsoz gazlarının zeolit ile hapsedilmesine yönelik bir projenin Ar-Ge çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Çalışmaların sonuç vermeye başladığını dile getiren Aydoğan, "Zeolit kullanarak egsoz gazının yüzde 80'ini hapsedecek bir projemiz var. Bu dünya için çok önemli bir şey. Çünkü dünyayı kirleten unsurların en başında egsoz gazı geliyor. İnşallah bu çalışmamız birkaç ay içinde sonuç verecek" dedi. Aydoğan, zeolitin önce Türkiye'ye sonra da dünyaya faydalı olması için çalışmalarını sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: http://www.akisgazetesi.com.tr

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen epsody : 16-02-2010 saat 09:25 Neden: Resim ekleme.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön