Mine hn merhaba, sizin bir bayan olduğunuzu tahmin ederek böyle yazıyorum. Yeni gelenler başlığında kendimi tanıttım. 38 yaşında yüksek peyzaj mimarı bayanım ve bir inşaat firmasında çalışıyorum. Uzmanlık alanım yüzme havuzlarıdır. Başka kendimi nasıl tanıtayım bilmiyorum, ayrıca daha da özele inmenin böyle bir platformda sanırım gereği yoktur.
Gelelim sevgili lablab purpureusa .
Bu bitkinin vignacinsi ile familya ortaklığı- legümenler , tek yıllık , çiçekli ve sarılıcı olması dışında ortak yönleri yoktur. Üst mercilerce bu şekilde kabul edilmesi benim de bu görüşe katılacağım anlamına gelmez.Çünkü arada ciddi farkalr vardır.,Lablab çiçeği kokmaz ve bileşik kurul oluşturan 20 li çiçeçikten oluşur. Çiçekler aslanağzına benze. Yaprakları fasülye yaprağı gibi kalp şeklinde , iri ve narindri. Bitki kanaatkardır. Kısa sürede sülükleri ile tutunur.İstanbul şartlarında çok boylanmaz. Hem de çiçek verir.Sülükleri de yaprağı gibi incedir. Vigna cinsinden olanları ortak özellikleri yaparakalrı parlak , etli en fazla 5 cm. uzunlukta oval yapraklardır.Çiçeği muhteşem güzel kokar. Sülükleri de güçlüdür. Seçici bir bitkidir. Tek çiçeği vardır. Pembe renklidir. Salyangoza benzer.
|