View Single Post
Eski 15-02-2010, 01:20   #53
aliok1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2010
Şehir: İzmir-Turgutlu
Mesajlar: 515
İNCİR
İncir her ne kadar subtropik bir bitki ise de dünyanın ılıman iklime sahip birçok yerlerinde yetişmektedir. Kışları ılık, yazları sıcak ve kuru yerler ister. Yıllık ortalama sıcaklığın 18-20 derece olduğu yerlerde yetişir. Meyve doğuşundan hasat sonuna kadar olan mayıs-ekim aylarında daha yüksek ortalama sıcaklıklar ve özellikle meyve olgunluğu ve kurutma döneminde (ağustos-eylül)ayları 30 dereceye kadar çıkan ortalama sıcaklıklar istenir.İncir,Ficus carıca L.,kışın yaprağını döken bir bitkidir.Az miktarda kış soğuklamasına ihtiyaç duyar veya duymaz. Çok kısa devam eden -9 derecenin üstündeki sıcaklıklar zararlı olabilir.Ekim-kasım aylarında -3,-4 dereceye kadar düşen erken donlardan genç ağaçlar zarar görebilir.Ve kışın -6,-8 derecede ölebilir.Mart sonu ve nisanda -1 derece ve daha düşük ilk bahar donları yeni sürgün büyümesini zarara uğratır ve ürün azalmasına sebep olur.Kış sonlarında meydana gelen -4,-7 dereceye düşmeler erkek incirlerde boğa ürünü,dolayısıyla ilek arısının zarar görmesine neden olur.

Optima yıllık yağış isteği 625 mm dir.Yağış miktarının 550 mm nin altına düşmesi durumunda sulanması gerekir.Hava bağıl neminin kurutma mevsiminde %40-45 arasında olması %50'yi geçmemesi gerekir.

TOPRAK İSTEKLERİ

Çok fazla nemli topraklar hariç hemen her toprakta,kayalıklar üzerinde,taşların yarıklarında,hatta epifit olarak başka bitkiler üzerinde yetişir.Kuru incir kalitesi söz konusu olduğunda iklim istekleri gibi toprak istekleri açısından da seçici olur.Derin,kumlu-killi,yeterli organik materyal ve kirece sahip topraklar ister. En iyi gelişmeyi 120 cm.ve daha derin topraklarda gösterir.İncir ağacı kireçce zengin topraklarda iyi gelişir. Toprak reaksiyonu yönünden PH 6-7.8 olan nötr ve nötre yakın topraklar uygundur.Toprak tuzluluğuna az dayanıklı bir bitkidir.

DİKİM:

İncir bahçeleri dogrudan fidan dikerek kurulabileceği gibi çelik dikerekte kurulabilir.Fidan üreten resmi ve özel kuruluşlar genelde talebi karşılamakla birlikte,üreticilerin bir kısmı direkt bahçeye çelik dikerek bahçe tesisi yoluna gitmektedir.Dikimler,köklü incir fidanları ile yapıldığında birinci boy"1-2 yaşında,toprak yüzeyinden 10 cm yukarıda çapı 18 mm'den fazla ve boyları en az 100 cm olanlar"ve ikinci boy "1-2 yaşında,toprak yüzeyinden 10 cm yukarıda çapı 12-18 mm ve boyları en az 75 cm olanlar kullanıl- maktadır" Bu fidanların bir örnek ve bol saçak köklü düzgün,yarasız beresiz gövdeli,hastalık ve zararlılardan arınmış ve adına dogru fidanlar olmasına özen gösterilmelidir.

İncir fidanları,en uygun olarak kış uykusu devresinde,yani yaprak dökümü ile ilkbaharda yeniden su yürümesi arasında kalan devrede dikilebilir.

SULAMA:

İncir ağaçlarının en uygun yağış isteği 625 mm'dir.Yağış miktarının 550 mm'nin altına düşmesi durumunda sulama yapmak gerekir.Yağışların çok yetersiz olmaları durumunda Haziran sonu ve Temmuz başlarında ikinci bir sulama yapma gereği ortaya çıkar.

GÜBRELEME:

İncir yetiştiriciliği için 6-7.8 arasında değişen bir toprak pH'si uygundur.İncir ağacı kireci seven bir bitki olduğu için oldukça yüksek kirece sahip topraklarda yetiştirilebilir.Toprak pH'sinin düşük olduğu yerlerde kireç verilmesi yararlı ve hatta zorunludur.

İLEKLEME:

Döllenme biyolojileri yönünden dişi incirler 4 grup altında toplanmaktadır.

1-Döllenmeye gerek duymadan partonokarpi yoluyla meyve verenler.

2-Meyve vermeleri için mutlaka döllenmesi gerekenler.

3-İlkbahar meyveleri(yelloplar) için döllenmeye ihtiyaç göstermeyip,yaz meyveleri için döllenmeye ihtiyaç duyanlar.

4-İlkbahar meyveleri için döllenmeye ihtiyaç duyup,yaz meyveleri için döllenmeye ihtiyaç duymayanlar.

İncir çiçekleri,incir meyvesi olarak bilinen yuvarlak armutumsu şekilde içi boş bir çiçek muhafazası içerisinde sıra sıra dizilmiş durumdadır.Erkek incirlerde bir çiçek muhafazası içerisinde erkek çiçekler ve bir nevi dişi çiçekler olan gal çiçekleri bulunur.

Erkek çiçekler çiçek muhafazasının ağzına yakın kısımda,gal çiçekleri ise sap tarafındaki kısmında dizilmiş durumdadır.Dişi incirlerde de bir çiçek muhafazası içerisinde yalnız normal dişi çiçekler bulunur. Erkek çiçekler polenleri meydana getirirler.Normal dişi çiçeklerin döllenmesi ile içi dolgun çekirdekler yani gerçek incir meyveleri meydana gelir.

İncirde tozlanma olgunlaşan erkek ve dişi çiçeklerin ayrı ayrı çiçek muhafazaları içinde olması nedeni ile rüzgar ve bal arıları gibi böceklerle olmamaktadır.Doğa bu konuda polen taşımak üzere "İLEK SİNEĞİ" olarak adlandırılan arıcılığı sağlamıştır.

İncir arıcılığı veya incir sineği neslini devam ettirmek ve neslini devam ettirirken tozlanmayı sağlayıp meyve bağlamayı mümkün kılmak şeklinde incir bitkisi ile ortak yaşam sürdürmektedir.Arıcık her yıl üç erkek meyvesi ile karşılıklı zamanlarda meydana gelen üç hayat devresini tamamlar.

Her bir olgun erkek incir meyvesinden çıkan ergin dişiler takip eden meyvenin üzerine gelip içeri girer. Burada incir arıları,yumurta bırakmasına uygun,değişikliğe uğramış dişi gal çiçekleri üzerine yumurta

bırakırlar.Yumurtadan çıkan larvalar bu çiçeklerin ovaryumlarında (Eğe bölgesinde,halk arasında bu ovaryumlara darı denir)gelişir.Erkek arılar dişi arılardan önce yumurtadan çıkar ve dişi arılar gal çiçeklerini terketmeden önce onları döller.Çiftleşmeden sonra ergin dişi arılar takip eden erkek incir dişi meyvesine göç eder.

İşte meyve vermesi için mutlaka döllenmesi gereken dişi incirlerin en önemli ürünü olan yaz ürünlerinin (iyi lopların) döllenmesi amacıyla iyi loplarla aynı zamanda olgunlaşan erkek incirlerin ilek meyvelerin ilek meyvelerinin içlerindeki arıları ile birlikte dişi incir ağaçları üzerine bırakması şeklinde yapılan suni işleme İLEKLEME bu amaçla kullanılan erkek incir meyvelerine İLEK denir.

İlek arıcılığı girmiş,yani döllenmiş meyveler büyümelerine devam eder,döllenmeyen meyveler ise dış yüzeyleri pürüzlü ve damarlı bir hal alır,koyu yeşil renklerini korurlar.Bu meyveler belirli bir süre büyümelerine devam etselerde sonradan sararır,buruşur ve dökülürler.

TAZE İNCİR'İN TANIMI VE HASATI: Tam olgun ,yani yeme olumundaki bir incir meyvesinde kabuk çeşide özgü rengini almış,parlak,esnek ve kolay soyulabilir özelliktedir.Bazı meyvelerde ise olgunlukta ortaya çıkan çizik ve çatlaklar olabilir. Meyve eti tatlı,özlü ve yumuşaktır.

Hasat elle yapılır.Hasat edilen incir saplarından sızacak bir miktar süt cildi tahriş edeceği için toplayıcılar eldiven giymelidir.Ürün sabahın erken saatlerinde,serinlikte toplanmalı güneş ve sıcağa maruz kalmamalıdır.

KURU İNCİR HASADI:

Taze olarak toplanmayan incirler ağaç üzerinde su kaybederler.Buruk denilen bu meyvelerin sap kısımlarında mantarlaşma meydana gelir ve meyveler kendiliğinden dökülür.Yere dökülen buruk incirler ağaç altlarından toplanıp kurutma yerlerine götürülürler.Kuru incir hasadının hergün yapılması gerekmektedir.

SINIFLANDIRMA:

İncirler kilodaki meyve adedi,genel kalite vasıfları ve tiplerine göre sınıflandırılırlar.

1-A Serisi (IŞMALI) incirler:Ballı,yumuşak,kabuğu normal kalınlıkta,lekesiz incirler,

2-B Serisi (KÜREKMALI) incirler:Kalın kabuklu,az ballı,kısmen esmer renkli ve sert incirler,

3-C Serisi (BALLIKARA,LEKELİ)incirler:Glikoz oranı yüksek,mantar hastalığı yüzünden balını dışarı kusmus,

4-Hurda (ENDÜSTRİYEL) incirler:A,B,C serisine girmeyen,çok düşük kalitede incirleri kapsar.

Aydın-İncirliova-Erbeyli İncir araştırma merkezi koleksiyon bahçesin de 272 adet incir çeşidi vardır. Bunlardan bölgenin hakim ürünü olan SARILOP ve SARIZEYBEK kurutmalık çeşittir.Geri kalanlar ise sofralık çeşittir.En önemlileri ;

BURSA SİYAHI,YEŞİLGÜZ,SULTANSELİM,BARDAKÇI,KAVAK,GÖKLOP, SUSAK dır

İNCİR ÇEŞİTLERİ

Name:  goklop.jpg
Views: 6832
Size:  14.1 KB

GÖKLOP

Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 77.40-90.80
Ortalama Meyve Hacmi (cm3) : 67.00-70.00
Meyve indeksi : 1.00 Küresel
Boyun Uzunluğu (mm.) : 7.30-7.70
Ostiol Açıklığı (mm.) : 4.304.90
Tabla Kalınlığı (mm.) : 2.80-3.30
Meyve iç Boşluğu : Yok
Çekirdek Durumu : Az, küçük
Kabuk Rengi : Yeşil
Meyve iç Rengi : Pembe, açık kırmızı
Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.202-0.208
TSEM (%) : 20.00-2.00
Tat : Tatlı
Kabuğun Soyulma Durumu . İyi

10 Ağustos-30 Eylül

Orta erkencidir. Olgun meyvelerde küçük ve derin çatlaklar görülür, akma çoktur. Daha az rutubetli yerlerde daha kaliteli meyve içerir. Rutubete dayanımı azdır.
.................................................. .................................................. ..
Name:  1008yesilguz.jpg
Views: 6373
Size:  13.0 KB
YEŞİLGÜZ

Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 54.21-56.82
Ortalama Meyve Hacmi (cm3) : 42.00-46,00
Meyve indeksi : 1.10 basık
Boyun Uzunluğu (mm.) : Yok
Ostiol Açıklığı (mm.) : 3.60-4.50
Tabla Kalınlığı (mm.) : 10.90-11.80
Meyve iç Boşluğu : Küçük
Çekirdek Durumu : Geniş orta
Kabuk Rengi : Beyaz sektörlü açık yeşil
Meyve iç Rengi : Koyu kırmızı
Titre Edilebilir Asittik (%) : 0.280-0.300
TSEM (%) : 21.30-25.20
Tat :Tatlı
Kabuğun Soyulma Dununu :İyi

Yapraklanma Tarihi: 19-20 Mart
Olgunlaşma Dönemi: Ağustos başı - Ekim ortası

Taze tüketim için yüksek kaliteli, uzun hasat sezonu, iç çürüklüğünde hassas
.................................................. .................................................. ....
Name:  siyahorak.jpg
Views: 6451
Size:  12.4 KB

SİYAH ORAK

Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.): 29.29-31.91
Ortalama Meyve Hacmi (cm3): 25.00-34.00
Meyve indeksi: 0.82 oval
Boyun Uzunluğu (mm.) : 3.90-4.53
Ostiol Açıklığı (mm.) : 2.40-4.80
Tabla Kalınlığı (mm.) : 1.00-1.60 (yellop), 0.7S^).S8 (iyilop)
Meyve İç Boşluğu: Var. Az (yellop), çok (iyilop)
Çekirdek Durumu: Orta -orta(yellop). orta-küçük (iyilop)
Kabuk Rengi: Siyahımsı mor
Meyve İç Rengi: Kırmızı
Titre Edilebilir Asitlik (%): 0.161-0.236
TSEM (%): 26.05-27.47
Tat: Yavan
Kabuğun Soyulma Durumu: iyi

15 Haziran-5Temmuz-(yellop), Ağustos başı-15 Eylül (iyilop)

Partenokarp bir çeşittir. Pazara turfanda ürün sunma imkanı sağlar. Soğuğa dona toprak ve hava nemine dayanıklıdır. Düşük kalitedir. Ancak erken olgunlaşma nedeniyle iyi fiyata satılır.
.................................................. .................................................. ...
Name:  beyazorak.jpg
Views: 6525
Size:  13.4 KB
BEYAZ ORAK

Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 65.00
Ortalama Meyve Hacmi (cm³) : 58.00
Meyve indeksi : 1.07 Basık
Boyun uzunluğu (mm) : 3.30-5.50
Ostiol Açıklığı :6.20-9.40
Tablakalınlığı (mm) : 1.70 (Yellop). 1.12-1.47 (İyilop)
Meyve iç Boşluğu : Var
Çekirdek Durumu : Orta, küçük, çekirdekli
Kabuk Rengi : Açık yeşil
Meyve iç Rengi : Açık pembe
Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.177-0.230
TSEM (%) : 17.60-24.80
Tat : Yavan
Kabuğun Soyulma Durumu : iyi
Diğer Özellikler : San pedro tipidir. Soğuğa ve çatlamaya dayanıklıdır. İlk ürün üretimi için uygundur.

15 Haziran-15 Temmuz (Yellop), 5 Ağustos - l Eylül (İyilop)
.................................................. .................................................. ....
Name:  yemisilop.jpg
Views: 5893
Size:  22.9 KB

YEMİŞİLOP

Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 73.00-77.00
Ortalama Meyve Hacmi (cm³) : 78.00-82.00
Meyve indeksi : 1.20 Basık
Boyun Uzunluğu (mm.) : 14.30-14.90
Ostiol Açıklığı (mm.) : 6.00-6.20
Tabla Kalınlığı (mm.) : 3.40-3.80
Meyve iç Boşluğu : Az
Çekirdek Durumu : Az-orta
Kabuk Rengi : Yeşil
Meyve iç Rengi : Kırmızı
Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.150-0.170
TSEM (%) : 17.00-19.00
Tat : Ekşi
Kabuğun Soyulma Durumu : iyi
Diğer Özellikler : Geçti bir çeşit. Sofralık çeşitler İçinde en yüksek meyve kalitesine sahiptir. Uzun hasat dönemi nedeniyle tercih edilebilir.

20 Ağustos-30 Ekim
.................................................. .................................................. ...


Düzenleyen aliok1 : 16-02-2010 saat 18:56
aliok1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön