View Single Post
Eski 24-12-2009, 13:14   #15
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Ben Trakyalıyım ve Trakyada büyüdüm. 15 yaşına gelene kadar Ergene nehrinde yüzer, elimle balıkla yakalardım. Günlerimizin çoğu yemyeşil olan Ergene kıyısında geçerdi. Devasa söğüt ağaçlarının altında piknik yapar hoşça vakit geçirirdik. Ergene, kurak ve ağaçsız Trakya’nın can damarıydı. O zamanlar herkese mutluluk veriyordu. Çiftçi tarlasına pirincini pancarını eker suyunu Ergeneden alır, pirincini, pancarını iyi fiyata satar ve mutlu olurdu. Bugün Ergene kıyısında çiftçilik öldü. Ürün yetişmesi imkansız. Tohumlar yeşermiyor. Bu bölge bugün felaket bölgesidir.

Her insan yaşamı boyunca bir veya birkaç çok önemli bir iş yapar ve hatta bu işi veya işleri yapmak için dünyaya gelmiş olduğunu dahi düşünebilir. Ben, yaşamımda benim yapacağım en önemli işin bu derenin temizlenmesine katkıda bulunmak olduğunu düşünüyorum. Türk toplumu beni verdiği vergilerle yurtdışında okuttu ben ise yurtdışında kalmayı tercih ettim. Şimdi içinde yetiştiğim topluma kaşı borçlu olduğumu düşünüyorum. O yüzden, tüm bilgi ve deneyimlerimi paylaşarak ve kullanarak bu derenin temizlenmesine katkıda bulunmak istiyorum.

Hızlı akan nehirlerde, mikrobiyal aktiviteyi artırmak için uygulanabilecek başka yöntemler de var. Bunların hepsine başvuracağız. Nehir akış hızı 1 metre/saniyenin çok üzerine çıkmadığı sürece, mikrobiyal etkinliğin yerleşmesini sağlamamız mümkün. (Mayıs'tan başlayarak yaz ve sonbahar aylarındaki akış hızı verileri bize faydalı olacaktır!). Aşırı yağmurların olduğu dönemlerde, EM çözeltisi uygulaması yapmayacağız! EM çözeltisi uygulaması yalnızca akış hızlarının düşük olduğu dönemlerde yapılmalı yoksa boşuna masraf demektir. Ancak Bukaşi topları uygulaması sürekli devam etmelidir. (Metrekareye 1 ile 10 top atılabilir!) Bu toplar çamurun içine gömüleceği için nehrin akış hızından bağımsız olarak işlevlerini görmeye devam edecektir. Bukaşi topları ve EM çözeltisi dozajlanması mutlaka birlikte kullanılmalıdır. Birçok projeyi Naturem ile birlikte yaptık ve kendisinin bu konudaki kaygılarını anlıyorum ancak gerekli önlemleri alarak ve uygulama zamanlamaları ile akış hızı sorununun aşılabileceğini düşünüyorum. Bu önlemlerden biri aşağıdaki şekilde anlatılmaktadır (Ama tabii ki aşırı yağmurlar ve sel oluşursa bu olağanüstü bir durumdur ve farklıdır bu dönemde EM çözeltisi uygulaması yapılmamalıdır!) :

Biyolojik filtre yöntemi:

Doğal malzemelerle nehir suyu içinde biyolojik bir filtre oluşturulur. EM mikroorganizmalarının en çok sevdiği şeylerden biridir kendir bezi. (Kahverengi delikli patates çuvallarının yapıldığı bez). Çeşitli noktalara ya da belirli aralıklarla bu bez nehir kesidi boyunca gerilerek akış önüne bir direnç oluşturulur (Bu sistemin tüm nehir uzunluğu boyunca yapılmayacağını sadece her 3 veya 4 km’de bir yapılacağını belirtmeliyim). Nehir suyuyla birlikte akan EM mikroorganizmaları bu bez üzerine tutunarak biyofilm oluştururlar. Bu bez hem suyun akış hızını biraz keser hem de mikroorganizmaların barınarak yaşamlarını sürdürmeleri için uygun yerleri oluşturur. (Bu bezin içinden suyun geçtiğini belirtmeliyim.) Bu sistem atıksu arıtma tesislerindeki biyolojik reaktörle aynı görevi görecektir. Hem yeni mikroorganizmalar üretir hem de kirliliğin mikroorganizmalarca yenmesini sağlar. Biyolojik filtre yöntemi de deneyebileceğimiz yöntemlerden biridir.

Eklenen Resimler
 
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön