View Single Post
Eski 23-12-2009, 18:36   #12
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Googgle çevirileri için Malinaya teşekkürler

http://thestar.com.my/lifestyle/stor...&sec=lifefocus

Bir nehrin iyileşmesi

Sungai Pinang Penang, ülkedeki en kirli yedinci nehirdir. Drenaj ve Sulama Müdürlüğü (DID) Direktörü Hanapi Mohamad Noor, nehrin bu niteliğinden kurtulmasını ummaktadır.
Mr Noor, nehirde Etkin Mikroorganizmalar (EM) çamur toplarını kullanarak ve yeni kirliliğin gelmesini engelleyerek, bunu başarabileceklerini düşünmektedir. Geçtiğimiz Ocak ayından beri, nehirde iki noktada uygulanan (Pazar ve iskele yakınlarında) EM çamur topları ve EM çözeltisinin verdiği sonuçlar göz önüne alındığında, bu konuda iyimserdir.

Name:  resim 1.jpg
Views: 7980
Size:  46.1 KB

Öncesi: Penang’da bulunan Tanjung Bungah’daki Sungai Kelian’ın nehir ağzı kalın bir çamur tabakası ile kaplıdır.

"Nehirde 1m ile 2m kalınlıkta olan çamur, ortalama 0,3m azalmıştır. Ayrıca, su da berraklaşmış ve artık pis koku yoktur" diyor Hanapi.
Geçen ay alınan altı kirlilik parametresi ölçümleri (toplam askıda katı madde, çözünmüş oksijen, kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı, amonyak azotu ve pH), su kalitesinin IV Sınıf su kalitesinden (yalnızca sulama için uygun), III Sınıf su kalitesine (uygun ve yoğun arıtım yapılmasıyla insan kullanımına uygun) iyileştiğini göstermiştir. Ancak, ağır metallerin seviyeleri ölçülmemiştir.

Hanipi, şimdi, Sungai Pinang nehrine EM çözeltisiyle EM çamur toplarının ayda bir uygulanacağını belirtti. Bu yıllık olarak RM 30,000 mal olacaktır. Nehrin öncelikli olarak kirlenmesinin önlenmesi gerektiğini kabul eden Hanipi, nehrin yanındaki pazar ve mezbaha ham atıksularının yıl sonuna kadar yapılacak olan atıksu arıtma tesisine yönlendirileceğini söyledi. Penang Belediye Meclisi de ayrıca, atıksularını doğrudan nehre deşarj eden atölyeler, araba yıkama istasyonları ve restorantlar için harekete geçmek zorunda kalacaktır.
Altyapı çalışmaları için de uzun vadeli planlar mevcuttur. Sungai Pinang’a paralel olarak, 100’den fazla drenajı (atıksuyu) yakalayacak ve bir atıksu arıtma tesisine gönderecek, 3km uzunluğunda bir kanalizasyon kanalı inşa edilecektir. Şu anda bu drenajlar (atıksular) doğrudan nehire akmakta ve kötü kokmasına katkıda bulunmaktadır. RM 100 milyon tutarındaki proje 10’uncu Malezya planında onaylanırsa, 2011’de başlayacaktır.

Hanapi, bu arada "Biz hiçbir şey yapmadan bekleyemeyiz. EM kullanılmasıyla nehrin daha kötüleşmesini engelliyoruz" demektedir.

Hanapi, Japonya’daki nehirlerin toplumun EM Çamur Topları kullanmasından sonra temizlendiğini izleyince, EM’nin etkinliği konusunda ikna oldu. Önce 2006’da, Perlis DID Direktörü ilken, Sungai Perlis nehrinde EM’yi denedi. "Su kalitesi düzelmiştir. İnsanlar nehirde balık avlayamıyorlardı ama EM kullandıktan sonra, birçok kişi balık avlamaya başladı" dedi.

Name:  resim2.jpg
Views: 5879
Size:  48.7 KB

Sonrası: Nehir, EM ve EM çamurtopu uygulanmasından sonra üç ay içinde büyük oranda temizlendi.

EM’nin Malezya’daki temsilcisi, Jamof firmasının Direktörü Abdullah İsmail, 2006’da, Sungai Perlis nehrine iki ay içinde 60.000 Çamur topu ile 60 ton EM uygulandığını ve RM100.000’e malolduğunu açıkladı.

Penang devleti bu arada, EM teknolojisi’nin geniş çapta kullanıldığını görecektir.
Hanapi gelecek yıl bazı seçilmiş nehirlerde, nehir bakım çalışmalarına, normalde uygulanan çöp uzaklaştırma ve ve ot kesme yanı sıra, EM çamur toplarının uygulanmasının da dahil edileceğini söyledi.

"Bir tek çamur topu atma etkinliği yeterli değildir. Sürekli bir program olmalıdır. Kaynağında kirliliğin durdurulması elbette daha etkili olacaktır. Biz, bu yöne doğru gitmekteyiz, ancak aynı zamanda, EM çamur toplarını da kullanmalıyız."

Hanapi özel sektörün Penang nehrinin çeşitli kesimlerini EM çamur topları kullanarak temiz tutmaları da teşvik edilmektedir. Örneğin, Golden Sands Resort Oteli, Sungai Mas bölümünü ve Motorola da, Sungai Kluang bölümünü EM çamur toplarıyla temiz tutmayı kabul etmiştir.

Name:  resim3.jpg
Views: 5808
Size:  35.6 KB

Bugün: Son EM Çamur topları atıldıktan neredeyse üç ay sonra nehir genelde temizdir.

Direktör, orada daha iyi arıtma tesisleri olduğu için ve hiçbir yol kenarı satış sergileri veya pasar malam (geceleri kurulan pazarlar) olmadığından, Japon nehirlerin Malezya nehirlerinden daha iyi durumda olduklarını itiraf ediyor. "Bu yüzden, bizim nehirleri temizlemek daha zor olacak ama özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin desteği ile, bunu sürdürülebilir yapabiliriz."

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön