View Single Post
Eski 12-02-2010, 20:59   #650
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Hosseda, oluyor aslında. Yalnız sizin tarif ettiğiniz şekilde değil. Öncelikle ısı'yı basitçe tanımlayalım. Isı bir enerjidir. Havada, betonda, döşemede, vücudumuzda, vs. her yerde bulunabilir. Yani, örneğimizde hareket eden hava değil, enerjinin kendisidir. Isınmış havanın ayrıca kendine has bir hareket mekanizması vardır tabii. Söz gelimi ısınan havanın yoğunluğu azaldığı için daima yukarı hareket eder. Fakat, burada söz konusu olan havanın değil, enerjinin hareketidir. Isı enerjisi, yüksek olduğu yerden düşük olduğu yere doğru hareket etme eğilimindedir. Bu enerji, içine sirayet ettiği malzemenin özelliklerine göre ilerler. Bu da ısı iletim katsayısı diye adlandırılan bir standartla ölçülmektedir.

Söz gelimi diyelim ki, evde kuzineyi gürül gürül yaktınız. Bunun sonucunda önce kuzinenin ve borusunun etrafındaki hava ısındı. Hava akışkan bir madde olduğu için odanın içinde daireler çizerek aşağıdan yukarıya doğru hareket ederek odanın tamamına dağıldı. Isınan hava, odanın çeperlerini de ısıtmaya başladı. Önce tavan, sonra duvarlar ve sonra da döşeme ısındı. Bu, aslında ısı enerjisinin biribirine temas eden bir maddeden diğerine geçmesidir. Isı iletim katsayısı yüksek olan maddelerde sıcaktan soğuğa doğru daha hızlı akacaktır. Örneğin, havanın ısı iletim katsayısı orta kararken betonunki çok yüksektir. Adına izolasyon malzemesi dediklerimizin ki de çok düşüktür.

Şimdi sorunuza gelirsek, ısınan hava duvarları da ısıtıyor. Duvara geçen ısı enerjisi, en hızlı hareket edebileceği ortamda yol bularak ilerler. Bu örnekte, duvarın temas ettiği dış yüzeydeki hava ve aşağıya doğru temel ve toprak vardır. Duvarın ısısının bir kısmı dış havaya, büyük kısmı ise temelden toprağa iletilir. Çünkü taş, çimento ve beton ısıyı havadan daha fazla iletir.

Sonuçta, ilerleyen soğukluk değil, sıcaklıktır. Sizin odun yakarak elde ettiğiniz ısı enerjisi, kendine en uygun bulduğu kanallardan, bu enerjinin az olduğu yere, yani toprağa ve dış havaya kaçacaktır. Bunun adına ısı kayıpları diyorlar. Bunun sonucunda kaybolan enerji nedeniyle soğukluk hissedeceksiniz. İzolasyon ise, enerjinin bu hareketini çok yavaşlatan, yol bulmasını engelleyen bir uygulama olmaktadır.

Bu yüzden, döşemeyi izole etmekle ısı kayıplarınızı azaltırsınız. Fakat duvarlardan kaybetmeye devam edersiniz. Bu sebeple, sizin inşaat tekniğinizde temelden ve duvarların dışından izolasyon yapmak pratik olarak ve mimari bakımından uygun olmadığı için, şayet duvarların evin içine bakan yüzeylerini sıvayacaksanız buraya da içeriden izolasyon yapmanız tavsiye edilir. Yapmadığınız taktirde muhakkak ısı kayberdersiniz.

Isı kaybını sıfıra indirmek, en mükemmel inşaat tekniğinde dahi mümkün değildir. Bu yüzden daima en aza indirmeye çalışmak gerekir. Tabii ki bunu yaparken de, birincisi bu işlem size kaça mal oluyor, ikincisi kaybı ne kadar önleyip, ısınma maliyetinizi ne kadar azaltacaksınız, bunun en uygun, en optimum noktasını hesaplayıp bulmak gerekir.

Kusura bakmayın, kısa bir soru sordunuz, ama yanıt biraz uzun oldu

Not: Bizim inşaat başlarken de birileri ısı izolasyon projesi hazırlamıştı. Ruhsat için gerekli projelerden biri. Evlere şenlik bir şey. Ruhsat alındıkran sonra kaldırıp attım


Düzenleyen MeyveliTepe : 12-02-2010 saat 22:10
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön