View Single Post
Eski 12-02-2010, 00:09   #633
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Hosseda, açıkçası tam olarak nasıl anladığınızdan emin olamadım. İlk resimdeki gibi olmamalı. İlk resim size ısı izolasyonu sağlamaz, kullandığınız malzeme boşa gider.

İkinci resim kötünün iyisi. Bunun mahzuru, büyük bir kütle olan döşeme betonunu ısıtmak durumunda kalıyorsunuz. Şayet inşaat tekniğiniz ve ısıtma şekliniz havayı ısıtmak yerine kütleleri ısıtmak şeklinde olsaydı (söz gelimi yerden ısıtma), o zaman bu resimdekini uygulamak mantıklı ve gerekli olurdu. Bu resimde fark, döşeme betonu duvarlara temas etmiyor, araya düşük yoğunluklu ve ısı iletim katsayısı düşük (direnci yüksek) izolasyon malzemesi konuyor ve ısının bir boru gibi duvara geçip toprağa akması önleniyor.

Şayet evi, kuzine, şömine, soba veya radyatör ile ısıtacaksanız en iyisi ve malzemenin en verimli kullanımı üçüncü resimdeki gibi olur. Bu modelde döşemeyi ısıtmıyorsunuz. Beton döşemenin üzerine izolasyon malzemesi döşüyorsunuz, onun da üzerine yer kaplaması (tercihan ahşap) yapıyorsunuz. Böylece evin içindeki ısının beton döşeme ile alakası kesiliyor.

Su izolasyonunu kavram olarak ayrı tutmalı. Onu her durumda grabetonun üzerine, döşeme betonunun altına 5mm'lik keçeli membran sererek yapmalısınız. Taş evlerde su izolasyonunun da bir sorunu var. O da duvar taşlarının kılcal çatlaklarından su yukarı doğru yürür. Ama temelin su içinde olmadığı durumlarda ciddi mahzur teşkil etmez.

Sn.Bayındırmevki, malesef taş duvardan oluşan temelin toprağa değen yüzeylerinden ısı izolasyonu yapmanın uygulanabilir bir metodu yok. Varsa da ben bilmiyorum. Oralara izolasyon malzemesi döşemek pek bir işe yaramaz çünkü santimetre kareye düşecek basınç miktarına dayanacak bir malzeme yok. Ayrıca temel duvarlarının toprak veya alttaki kayalarla irtibarını kesmek statik sorunlara yok açabilir.

Temelden itibaren tüm toprağa değen yüzeylerde ısı izolasyonu sadece radya temelde mümkün. Bizim evi öyle yapmıştım. Radya temelde toprağa değen yüzey pabuç ve yığma bina temellerine göre çok geniş ve düzgün bir yüzeydir. Evin oturma alanının tamamı genişliğindedir. Bu sebeple ısı izolasyonu çok rahat yapılır, çünkü birim alana düşen ağırlık çok düşer ve malzeme hiç bir şekilde ezilmez.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön