View Single Post
Eski 08-02-2010, 22:21   #89
SimoP
Yeni Üye
 
SimoP's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 25
Vadi Park evlerinde sadece 2 adet villa nibe ısı pompası kullanıyor. Bir tanesi 350m2 diğeri 415m2. Bu iki villa birbirlerine yakın olmadığı için, ayrıca farklı zamanlarda bu sisteme geçtikleri için ayrı ayrı cihaz kullanıyorlar.

Oysaki tek 60kW lık cihaz iyi izolasyonlu bir yapıda 1500m2 ye kadar iş görmektedir. Dolayısıyla 4 villanın ilk yatırımı paylaşması daha uygun olmaktadır.

Mevcut 2 villa da ayrı ayrı 17kw lık cihazlar kullanılmıştır. Serme yapılan 350m2 lık villa için 900mt borulama yapılmıştır. 415m2 lık villa içinse 160mt sondaj kuyusu açılmıştır. Boru çapı konusunda net bir bilgi veremeyeceğim, sebebi ise o bölgedeki çalışmaları bir başka bayi yaptığı için o konuda net birşey söyleyemeyeceğim. Dediğim gibi bu sistemler ayrı ayrı olduklarından dolayı normalden biraz daha maliyetli görünmektedir. 2 villanın ortak kullanabileceği tek yüksek kapasiteli cihaz çok daha mantıklıdır.

Sistemler tabi ki bu kış kullanılıyor. Bu sistemler ömürlük sistemlerdir. Bakım gerektirmez. Ayrıca cihazın anakartına takılan iletişim kartı sayesinde uzaktan erişim ile olası arızalar giderilmektedir. Aynı kart sayesinde evinize varmadan 1 saat önce cihaza ısıtma soğutma talimatı verebilmektesiniz.

Cihazlar ısıttığı suyu akümülasyon tankından sonra tesisata veriyor. Yine ısıtılan sıcak su serpantinler sayesinde boiler kazanlarındaki kullanma suyunu sıcak suya çeviriyor. 3,6 dakikada size ortalama 400lt sıcak su üretme kapasitesine sahip.

Amortisman süresine gelince, bu proje üzerinden konuşmam doğru olmayabilir daha doğrusu sağlıklı olmayabilir. Çünkü bu projeler daha çok lüks kullanım sınıfında kalıyor bize göre. Isı pompasının, hem ilk yatırım hem de işletme açısından 2 ile 4 yıl arasında geri döndüğü bilinmektedir. Bu geri dönüş, tek cihaz ile birden fazla daireye hizmet verebiliyorsak 2 yıldan daha aza düşer. Yukarıdaki örnekte geri dönüş süresi 4 sene olarak belirlenmiştir. Bize gelen projelerde baktığımız kriterlerin en başında tek cihazla en fazla kaç daireye hizmet verebildiğimiz gelir. Bu sayede bu teknoloji pahalı olmaktan çıkmaktadır. Cihazların seri bağlanımı ile 540kw kapasiteli tek ısı pompası elde etmemiz mümkündür.

SimoP Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön